El Govern ha aprofitat el debat al Consell General sobre la revisió salarial del funcionariat per posar sobre la taula la necessitat d’una reflexió més àmplia sobre les polítiques salarials de totes les administracions públiques, especialment els comuns. El cap de Govern, Xavier Espot, ha advertit que “hi ha treballadors de l’Administració general que marxen als comuns perquè allà cobren fins a un 20% més” i ha fet una crida a “introduir mecanismes de coordinació de la política salarial, amb independència de quina sigui l’administració contractant”.
La qüestió ha estat plantejada aquest dijous pel conseller general del grup parlamentari de Concòrdia, Pol Bartolomé, qui ha preguntat per l’estat actual de la revisió salarial i les negociacions amb els sindicats. El conseller ha posat sobre la taula que “una part substancial de la despesa en salaris públics prové dels comuns” i ha lamentat “la descoordinació” entre les polítiques salarials de Govern i les dels ens comunals.
En la seva resposta, Espot ha replicat que “algunes de les mesures que vostè denuncia, senyor Bartolomé, es donen precisament en comuns on governa Concòrdia”. El cap de Govern ha aprofitat per reclamar coherència al grup parlamentari i ha insistit que cal “un exercici conjunt de responsabilitat”. Tanmateix, el mandatari ha tornat a insistir en la necessitat d’aprofitar el moment per fer una revisió profunda i coordinada i ha conclòs que “les diferències actuals creen competència deslleial” i que “només amb una estratègia comuna entre Govern i comuns es podrà evitar la fuga de personal i garantir una administració eficient i equitativa”.
Durant el debat, la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, ha detallat els trets principals de la proposta de revisió que es negocia amb els sindicats: millora dels salaris, incorporació d’un complement per a la manca de titulació i una revalorització d’entre l’1% i el 8%, en funció de cada cos i servei. A més, ha avançat que “s’està treballant per tenir trobades formals amb els sindicats, amb participació també de l’empresa que ha elaborat l’estudi”.
Bartolomé ha volgut anar més enllà i ha demanat “com es pot reactivar el GADA i com es poden introduir criteris de mèrit salarial”. Marín ha respost que “el reglament aprovat l’any passat garanteix el compliment de base salarial” i que “el reglament de carrera professional s’aprovarà enguany i entrarà en vigor el 2027”. Pel que fa al GADA, ha aclarit que “no s’inclourà l’any que ve, però sí el 2028”.
Sobre les desigualtats en les graelles salarials, la titular de la cartera de Funció Pública ha admès que “els salaris més baixos han crescut, però els de dalt no, i això ha generat encavalcaments”. Finalment, ha anunciat dues solucions: “Equiparar els salaris més baixos i aplicar percentatges segons l’antiguitat”, tot assegurant que “els salaris més alts es mantindran, però amb menys recorregut de carrera professional”.