El Periòdic d'Andorra
Kit de supervivència

Casal rebaixa l’alerta davant el missatge d’estar preparats amb subministraments per a 72 hores en cas de guerra

Els darrers dies Brussel·les ha recomanat estar preparats per sobreviure almenys 72 hores sense suport extern en cas d’una emergència greu

Brussel·les ha emès un missatge clar i contundent: els ciutadans europeus haurien d’estar preparats per sobreviure almenys 72 hores sense suport extern en cas d’una emergència greu, com ara un conflicte armat dins del territori de la Unió Europea. Així ho recull l’esborrany de l’Estratègia de Preparació de la Unió, al qual han tingut accés diversos mitjans, com El Mundo i El País, i que la Comissió Europea farà públic oficialment en les pròximes hores. En aquest context, el ministre portaveu d’Andorra, Guillem Casal, ha volgut rebaixar l’alarma, afirmant que “no ens estem plantejant una situació similar extensiva”, i recordant que fa temps que Protecció Civil ja promou el concepte de ‘catakit’ per afrontar eventualitats. “Cada família podrà comptar amb una motxilla del tipus que es recomana”, ha assegurat, afegint que Andorra, tot i no formar part de la UE, podria veure’s afectada indirectament per qüestions climatològiques adverses.

Aquest document s’inscriu en un context d’alerta creixent alimentat per informes dels serveis d’intel·ligència de Dinamarca i Alemanya, que apunten a la possibilitat que Rússia ataqui un país membre de l’OTAN abans de l’any 2030. Aquest escenari, segons el que estableix l’article 5 del Tractat de l’Atlàntic Nord, implicaria una resposta conjunta de tots els aliats. Davant aquest panorama, la Comissió adverteix que “la preparació i la resiliència d’Europa podrien ser posades a prova en un futur pròxim” i insta els ciutadans a garantir per si mateixos l’accés a béns bàsics com aigua, aliments, medicaments i serveis essencials durant almenys tres dies.

La recomanació no és menor. L’executiu europeu admet que, en cas de crisi severa o atac, les autoritats podrien trigar a oferir assistència immediata, i per això demana als estats membres fomentar una “autosuficiència poblacional mínima de 72 hores”. Aquesta proposta, que forma part de les conclusions de l’informe elaborat l’octubre passat per l’expresident de Finlàndia, Sauli Niinistö, contrasta amb el baix nivell de preocupació detectat entre la ciutadania d’alguns països, com Espanya, on només un 20% dels enquestats considera que la defensa i la seguretat haurien de ser la principal prioritat de la UE. Tot i això, des del Govern espanyol es llança un missatge de tranquil·litat, mentre Europa, cada cop amb menys eufemismes, adverteix: cal estar preparats per a qualsevol escenari.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu