Search
Close this search box.
Comprovacions de qualitat

L’AQUA destaca la necessitat d’enriquir els plantejaments lingüístics en les titulacions superiors

L'agència constata que cal una adequació dels continguts per garantir l'assoliment de la competència transversal 1, clau pel multilingüisme

L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari d’Andorra (AQUA) ha fet públic aquest dimecres un informe que subratlla la necessitat d’adequar els plantejaments lingüístics en les titulacions estatals de bàtxelor i màster amb l’objectiu de garantir així l’assoliment de la competència transversal 1. Una competència que, tal com s’indica en el mateix text, “és clau perquè els estudiants puguin comunicar-se eficaçment en diferents llengües i contextos, especialment en un món globalitzat”.

En aquest sentit, l’informe, estructurat en quatre punts, inclou al final una sèrie de recomanacions per a la millora contínua dels plantejaments lingüístics. Entre elles, remarca la necessitat d’implementar almenys 12 ECTS d’una llengua diferent de la vehicular, “sigui mitjançant unitats d’ensenyament o parts d’aquestes”. Altrament, l’anàlisi també recomana aplicar un nivell d’accés mínim de B2 per a les llengües vehiculars i B1 per a les no vehiculars, amb la possibilitat d’elevar aquests nivells segons els requisits dels estudis.

En darrera instància, el document recomana “adaptar els plans d’estudis a les necessitats canviants del mercat laboral i la societat”, amb l’objectiu de garantir que els graduats tinguin un alt nivell de competència lingüística en contextos internacionals. Val a dir que el text també exposa els plantejaments lingüístics dels plans d’estudis actuals de la Universitat d’Andorra, la Universitas Europea IMF, la Universitat Carlemany i la UNIPRO Universitat Digital.

A la Universitat d’Andorra (UdA), el català és l’idioma vehicular principal, però s’incorpora també l’anglès per garantir la competència transversal 1. Així, els estudiants ingressen amb un nivell mínim B1 d’anglès, que poden millorar al llarg de la titulació, i màsters com el ‘màster en dret’ o el ‘màster en analítica de dades’, els quals permeten redactar i defensar treballs finals tant en català com en anglès, mentre que el bàtxelor en administració d’empreses inclou seminaris i crèdits en anglès per assolir un nivell B2.

La Universitat Carlemany (UCMA), per la seva banda, té el castellà com a idioma predominant, però també s’utilitza l’anglès per a recerca i comunicació internacional. El bàtxelor en ciències ambientals requereix l’ús d’anglès per llegir documents, mentre que el màster en administració d’empreses ofereix crèdits en anglès amb recomanació de mínim B1 d’aquesta llengua. Finalment, a la UNIPRO Universitat Digital Europea, l’ensenyament es pot dividir entre castellà i anglès en alguns plans, i els estudiants necessiten un mínim B1 en anglès per seguir les unitats d’ensenyament en aquest idioma.

Comparteix
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu