Els agents i gestors immobiliaris d’Andorra consideren que l’Acord d’associació amb la Unió Europea representa un risc per al seu sector. Segons l’informe jurídic, el Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), la regulació actual, que inclou requisits d’accés i exercici de la professió com la col·legiació obligatòria, podria entrar en conflicte amb les llibertats fonamentals que promou el mercat interior europeu, tal com ja van alertar els professionals del sector fa un temps.
L’informe recent elaborat pel bufet Marimón analitza les conseqüències d’aquest acord sobre el sector de la intermediació immobiliària, en un context marcat per l’obligació d’Andorra d’adaptar-se a les normes del mercat únic europeu. Això inclou l’aplicació de les llibertats fonamentals d’establiment i lliure prestació de serveis, les quals exigeixen l’eliminació de restriccions que dificultin o limitin l’accés i l’exercici d’activitats professionals.
La legislació andorrana actual imposa requisits com l’autorització administrativa, la col·legiació obligatòria, l’obligació de disposar d’una assegurança específica, el compliment de deures deontològics i el seguiment de la normativa contra el blanqueig de capitals. Aquest marc regulador, segons l’AGIA, podria veure’s qüestionat si alguna d’aquestes mesures es considera incompatible amb les normes europees, especialment si es considera que no estan adequadament justificades per un interès públic o no són proporcionades als seus objectius.
Tot i que l’acord inclou un període transitori de tres anys des de la seva entrada en vigor, durant el qual es permetrà mantenir algunes condicions actuals, aquestes hauran d’aplicar-se de manera no discriminatòria. A més, fins a l’1 de gener de 2027 es podran mantenir certes restriccions a l’accés i l’exercici de professions, però aquesta moratòria no resol les incerteses sobre l’impacte a llarg termini.
L’AGIA alerta que l’eliminació de barreres reguladores podria facilitar l’entrada de professionals europeus sense requeriments addicionals, un fet que podria reduir els estàndards de qualitat del servei i posar en perill la competitivitat de les empreses locals. Per això, el col·legi professional reclama al Govern que negociï excepcions o mecanismes específics que protegeixin el sector de la intermediació immobiliària davant d’aquest escenari. Amb tot, l’informe conclou que l’Acord, en la seva forma actual, representa un desafiament per al model regulador d’Andorra.