- Francesconi practica al camp del Vall d’Ordino. Foto: TONY LARA
Com a bon argentí, Orlando Francesconi (Mendoza, 1954) té sang italiana pels quatre costats. Orígens toscans –cosa fina– que li permeten lluir passaport transalpí. Rodamón i una mica cul inquiet, va provar fortuna a la Patagònia, a Viena i també a casa, a Mendoza, abans d’establir- se ara fa sis anys al país. Negocis vitivinícoles. Des d’aquest curs dirigeix el club Vall d’Ordino, a la Cortinada. I reclama una major atenció per al pitch&putt, “l’únic esport en què Andorra s’ha proclamat subcampiona del món”. Té tota la raó.
–Aire pur, gespa, gent elegant, pau. Vostè té la millor feina del món.
–Em passa com els ginecòlegs: treballo on la resta del món s’ho passa bé.
–¿Un golf petit comporta sensacions petites?
–Al contrari: molt més intenses, perquè els 18 forats els pots fer en una hora en lloc de les cinc del golf gran. La base, la tècnica, és la mateixa, però com que els pars són curts, cada sortida de tee és a bandera. La descàrrega d’adrenalina és constant.
–¿Un pèl elitista, potser?
–No s’ha de confondre educació i etiqueta amb elitisme. El golf implica normes de comportament, sí. I no jugues contra el rival, sinó contra la dificultat del camp. Ideal per practicar en família.
–Però és car.
–Churchill deia que els golfistes només fan servir un guant perquè no es poden permetre l’altre, del car que arriba a ser. Això al pitch&putt no passa. Pots tenir un equipament bàsic per 100 €. Un pack individual de deu hores surt per 224 €. I el familiar, per a quatre persones, 464.
–Confessi: ¿quants hole in ones fa a la setmana?
–La feina no em deixa temps lliure, i el cert és que últimament se’m resisteixen. I com diu aquell, com més practico, més sort tinc. Això sí, a qui en fa un de certificat, l’obsequiem amb un recorregut gratuït.
–¿Per què ens escandalitza amb qui comparteix o no llit Tiger Woods?
–La vida privada és sagrada. I en el cas de Tiger, el millor golfista de la història, que ha revolucionat esport i que ha fet tant per la gent de color, buscar-li les debilitats és una indignitat. Canibalisme intel.lectual, tal com diuen els francesos.
–Ja que en parla, ¿per què no hi ha golfistes francesos?
–Perquè els francesos són això: molt francesos. Si l’haguessin inventat ells, el golf, seria una altra cosa.
–¿Hi ha acudits de golf?
–I tant. Però li explicaré una anècdota. En certa ocasió a Viena, una aristòcrata de qui no revelaré el nom em va dir: ‘Hi ha dues classes d’homes: els que els agrada la vida i els que els agrada el golf’. És així.
Per a més informació consulti l’edició en paper.