Search
Close this search box.
  • Pelegrí planteja estendre’l arreu del país tant als boscos públics com privats H El conseller català d’Agricultura creu que s’ha de fer «pedagogia» per «millorar la gestió del bosc»

EL PERIÒDIC
SANT LLORENÇ DE MORUNYS

Periodic
Pintó, que ha posat en marxa una ruta micològica, ahir Foto: ACN / MAR MARTÍ

El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va explicar ahir a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) que el Govern català es planteja la possibilitat d’estendre el carnet boletaire arreu del país «si els resultats de la prova pilot de Poblet són exitosos». Per Pelegrí, aquesta iniciativa «no s’ha de fer només al territori públic, sinó també privat» i, per això, «tenim la porta oberta al sector privat que hi vulgui participar». La recaptació que es tregui de la regulació es revertirà «en la millora de l’hàbitat micològic i, per tant, en el propi medi natural», va assegurar. De moment, a Catalunya hi ha una iniciativa privada al Solsonès que regula la recollida de bolets a una finca particular.

Pelegrí va fer aquestes afirmacions en el marc de la Jornada Forestal de Sant Francesc 2012 que aquest any portava per títol Regulació de la recol·lecció de bolets a Catalunya. Experiència pilot a la finca privada El Monegal. En aquest context, el conseller d’Agricultura va mostrar la seva aposta per estendre la regulació de la recol·lecció de bolets arreu de Catalunya si «la prova pilot que estem desenvolupant a Poblet té èxit». Fa dues setmanes que es va posar en marxa el carnet boletaire a 3.500 hectàrees de paratge natural de Poblet.

Però pel conseller aquesta regulació no ha de ser només als boscos públics –que representen aproximadament un 20% de la massa forestal de Catalunya–, sinó que també «està oberta als propietaris privats». «Tenim la porta oberta al sector privat que vulgui participar en aquesta experiència i tots els diners que es recaptaran es revertiran únicament en les propietats forestals», va manifestar el conseller. En aquest sentit, va afegir que el Govern té potestat de la propietat pública però va manifestar que la seva voluntat és fer que aquesta experiència «sigui més oberta, estesa i participada» i que «tots els usuaris del bosc puguin contribuir a millorar la seva gestió». El conseller creu que el fet d’anar a collir bolets provoca que «hi hagi més usuaris al bosc que han de ser responsables i corresponsables de la seva gestió» i, per això, «és important que institucions, particulars i usuaris tinguin clar que el bosc és de tots». Segons Pelegrí, l’Administració «ha de fer pedagogia, explicar i posar a l’abast de tothom les experiències existents per ajudar a gestionar el bosc».

Un propietari forestal de Sant Llorenç de Morunys, Josep Pintó, va posar en marxa l’any passat una iniciativa que pretenia fer pagar per collir bolets a la seva finca i, a més, oferir una ruta micològica. Tanmateix, la manca de bolets de l’any passat va provocar que Pintó hagués de retardar la posada en marxa del projecte. «Aquest any sembla que ja comencen a sortir els bolets i, per tant, d’aquí unes setmanes ja podrà començar a venir gent a la finca», va explicar Pintó a l’ACN.

Pel propietari forestal, els bolets «són un recurs pel territori» i creu que «els usos tradicions que s’han donat al bosc no tenen cap valor pel propietari». Per això, Pintó assegura que «s’han de buscar alternatives i el bolet és una opció claríssima». «A Catalunya hi ha prop de dos milions de persones que cada tardor van a collir bolets i una hectàrea de bosc produeix prop de cinc quilos de fongs comercialitzables, de manera que hi ha rendiment», ha explicat Pintó.

Malgrat que Pintó tenia la intenció d’estendre la seva iniciativa per tota la Vall de Lord, finalment «només he pogut regular la meva parcel·la i fer el camí en solitari». Segons relata, la mentalitat de la gent ha canviat molt. «Fa quatre anys, quan vaig començar a moure la iniciativa, va ser una mesura molt impopular fins al fet que jo era el president de l’associació de turisme i em van fer plegar». Tanmateix, assegura Pintó, «ara tot això ha canviat i ja ningú discuteix la necessitat d’establir una regulació».

Pel que fa al preu que farà pagar als usuaris que vulguin collir bolets a la seva finca, ha assegurat que aquest serà «variable» en funció de cada moment. «Tenim clar que volem preservar el recurs i només deixarem entrar la gent que el bosc admet i recollir els bolets que ens sembli tolerable en cada moment», ha assegurat.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu