• La ruta consta de cinc etapes per zones rurals amb història i alt valor natural

EL PERIÒDIC
LA POBLA DE SEGUR

Periodic
Un dels sis allotjaments rurals que han creat la travessa El Cinquè Llac Foto: ACN / MARTA LLUVICH

Sis allotjaments rurals del Pallars Jussà han creat la travessa El Cinquè Llac. És una ruta circular de senderisme que consta de cinc etapes i comprèn les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Un dels principals valors de la ruta és que la major part del recorregut es fa per camins de ferradura i corriols de muntanya (62%). L’objectiu és potenciar un turisme responsable i sostenible i durant tot l’any. La ruta està senyalitzada amb fites de seguiment al llarg dels 105 quilòmetres de recorregut. Als excursionistes, se’ls donarà un bastó d’avellaner on haurà de quedar constància de les cinc etapes superades. Qui completi el recorregut, aconseguirà el trofeu, el Ganxo de Pastor.

Els allotjaments rurals que han creat la travessa destinaran el 5% dels beneficis a l’Associació Marques de Pastor. Aquest import, que serà uns 25 euros per excursionista, es destinarà a mantenir els camins, millorar la senyalització entre altres aspectes.

El Cinquè Llac és un producte de senderisme responsable i sostenible per poder desestacionalitzar el turisme i poder treballar tot l’any els sis establiments que s’han agrupat.

El fil conductor de la travessa, amb sortida i arribada a la Pobla de Segur (Pallars Sobirà), és la màgia i les llegendes del Pirineu. Les llegendes acompanyen al senderista durant tot el trajecte i donen nom a cada etapa: La Geganta Adormida, l’Aquelarre de Serraspina, El Pont del Diable, La Casa Encantada i El Llac de Montcortès.

Durant més de 100 km el senderista anirà superant l’orografia canviant que ofereix la natura, tot gaudint d’una de les zones del Pirineu més desconegudes i alhora més sorprenents: el pla de Corts, la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, i descobrint el llac de Montcortès, El Cinquè Llac.

Als senderistes, se’ls dona un bastó d’avellaner on haurà de quedar constància de les cinc etapes superades. Qui aconsegueixi les cinc marques, aconseguirà el trofeu, el Ganxo de Pastor, informa l’ACN.

Els pastors per poder caminar bé en els seus desplaçaments utilitzen el bastó d’avellaner, ja que són molt drets, pesen poc i permeten fer creure les ovelles.

La ruta està senyalitzada amb fites de seguiment al llarg dels més de 100 quilòmetres de recorregut amb la senyalística oficial de Turisme de Catalunya que incorpora un vinil d’El Cinquè Llac i amb la línia groga de continuïtat.

El Cinquè Llac es pot fer caminant, amb bicicleta de muntanya, a cavall o amb el ruc català.

La gestió d’El Cinquè Llac va a càrrec de l’Associació Marques de Pastor de la que en formen part els allotjaments turístics i una agència de viatges, encarregada de la comercialització del producte.

Amb aquest projecte hi ha moltes empreses del territori vinculades a més dels propis allotjaments rurals. Hi ha vinculats taxistes que traslladaran les motxilles dels senderistes en cada etapa, els artesans que confeccionen els bastons i trofeus o els artesans que elaboren productes. En tots els menús dels establiments es serviran amb productes de proximitat.

Els objectius de l’Associació són recuperar patrimoni històric i etnogràfic relacionat amb la vida pastoral, transmetre i comunicar els valors relacionats amb els pastors, valoritzar els antics camins utilitzats pels pastors, fomentar les economies locals mitjançant els productors i crear activitat econòmica o turística que fomenti el coneixement dels valors patrimonials i etnogràfics.

¿Per què marques de pastor? / Perquè els ramats que passaven pels antics camins que es trepitjaran havien d’estar marcats amb la marca de la casa per poder-lo diferenciar dels d’altres propietaris. I l’objectiu principal de valoritzar aquests antics camins i que es creïn altres productes com El Cinquè Llac on cadascú tindrà una marca de pastor diferent per poder diferenciar un producte d’un altre.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu