- El Museu Hidroelèctric de Cabdella ha incorporat a l’exposició una locomotora, el funicular i una exposició permanent
EL PERIÒDIC
LA TORRE DE CABDELLA
- L’entrada al Museu Hidroelèctric de Cabdella (Pallars Jussà) Foto: ACN / MARTA LLUVICH
L’Ajuntament de la Torre de Cabdella (Pallars Jussà) vol convertir tota la Vall Fosca en un museu hidroelèctric. Josep Maria Dalmau, alcalde del municipi, ha explicat que des de l’entrada a la Vall fins arribar al Museu, ubicat a La central de Cabdella, es col·locaran antigues peces de les centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca. S’ha començat per col·locar una turbina de la central de Molinos i una vàlvula. La instal·lació d’aquestes dos peces, de principis de segle XX, ha coincidit amb la inauguració dels nous espais del conjunt del Museu Hidroelèctric de Cabdella: una exposició permanent, la locomotora, el funicular, l’interior de la central i la forja.
Coincidint amb la inauguració de la remodelació del Museu s’han exposat unes 500 peces del fons del museu. Es tracta de peces de quan van construir les centrals a la Vall Fosca o de les mateixes centrals que han quedat obsoletes, segons informa l’ACN.
Josep Maria Dalmau ha destacat la importància de la energia hidroelèctrica a la Vall Fosca. Dalmau ha explicat que actualment a la Vall Fosca es produeix més del 20% de tota la energia que es produeix a la demarcació de Lleida.
Dalmau ha afegit que estan negociant la cessió d’un edifici pròxim al Museu i a la central de Cabdella per ubicar-hi una aula didàctica per a les escoles. En aquest espai també es podria exposar part de les peces del fons del Museu, ha dit.
El Museu es va concebre per preservar el patrimoni hidroelèctric i com un element dinamitzador del turisme i l’economia del territori. Actualment rep al voltant de 4.200 visitants a l’any.
L’objectiu principal d’aquest equipament és donar a conèixer com funciona, com es va construir i què ha suposat la central de Cabdella, la primera central hidroelèctrica de producció industrial d’electricitat per a múltiples consumidors del país. La inauguració de la nova sala i de les peces de l’exterior del museu -com la locomotora i el funicular- coincideix amb el centenari de l’inici dels treballs de construcció.
La visita guiada a la central permet conèixer els tres actors que intervenen en aquesta empresa èpica: un territori únic de muntanyes i estanys, la tecnologia que va fer possible aquesta obra en aquella època i la determinació humana que donaria alè a tot el projecte. A l’interior del museu, l’explicació del guia és il·lustrada amb fotografies, gràfics i material elèctric. L’experiència de descoberta es completa amb el recorregut al voltant de la central, on ara es poden veure el funicular i la locomotora que recorrien diferents elements de la conducció d’aigua. La visita guiada acaba a l’interior de la central on es poden observar les màquines encara en funcionament.
La història de la central / La construcció i posada en servei de la Central de Cabdella va ser una obra colossal que va necessitar l’esforç de milers de treballadors per fer-se realitat. L’aigua dels cims nevats de la zona de Cabdella -emmarcada pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici- va ser la matèria primera per a fer l’energia que va impulsar el gran salt de la indústria barcelonina als anys de la primera guerra mundial.
La construcció es va iniciar el 1911, i el 28 de gener de 1914 la central ja començava a funcionar. El promotor en va ser el diputat Emili Riu, fill de Sort, que va unir dins la seva ment, el territori que ell coneixia bé amb la possibilitat de produir l’energia que la indústria requeria en aquell moment històric a preu assequible.
Per a més informació consulti l’edició en paper.