• El sector amb 171 empreses ocupa 2.200 persones i manté el lideratge a Espanya

EL PERIÒDIC
LLAVORSÍ

Periodic
Un grup de barques de ràfting baixen pel riu Noguera Pallares. Foto: ACN / MARTA LLUVICH

Durant la presentació de la temporada de turisme actiu i esports d’aventura s’han donat a conèixer les principals dades econòmiques del sector. Les empreses d’esports d’aventura de Lleida van assolir un volum de negoci de 20,6 milions l’any 2011. No obstant això, l’impacte econòmic del sector és de 62 milions d’euros, (activitat, allotjament, menjar i extres). La recessió econòmica ha fet que l’activitat del sector s’hagi reduït entre el 2008 i el 2011 en un 14% però tot i això manté el lideratge a Espanya pel que fa a l’oferta. Tot i això, el conjunt de les empreses gestionen uns 600.000 serveis de turisme actiu (un 4% menys respecte al 2008). Aquest sector ocupa actualment 2.200 persones.

Joan Reñe, president de la Diputació de Lleida, ha explicat que un any més, el territori lleidatà manté el lideratge a l’Estat espanyol pel que fa a l’oferta d’esports d’aventura i de turisme actiu i constitueix un referent bàsic en les activitats d’aigua, terra i aire, amb un total de 171 empreses operant.

De les 171 empreses, 137 estan ubicades al Pirineu i Prepirineu. En destaquen les 37 del Pallars Sobirà i les 29 de la Vall d’Aran. Des del 2008 les empreses dedicades als esports d’aventura i turisme actiu han augmentat un 26%, informa l’ACN.

ràfting / El conjunt de les empreses gestionen uns 600.000 serveis de turisme actiu. Les activitats d’aigua són encara les més demandades (374.500 serveis), seguides de les de terra (216.000 serveis) i de les d’aire (9.500 serveis). Les comarques del Pirineu de Lleida se situen al capdavant de la pràctica d’aquestes activitats i el ràfting encara és l’activitat estrella, seguida pel descens de barrancs, l’hidrospeed i el caiac.

Pel que fa a les 2.200 persones que ocupa el sector, unes 700 treballen a temps complert, unes 625 a temps parcial i unes 875 són personal autònom o freelance.

Quant al perfil del client s’està passant de grups d’amics a un públic més familiar. Majoritàriament vénen de l’àrea de Barcelona tot i que els que visiten la zona provinents de Madrid, País Valencià i País Basc són importants.

La despesa mitjana global diària és d’uns 105 euros (35 euros l’activitat i uns 70 euros entre l’allotjament i el menjar).

Reserves / El president de l’Associació d’empreses d’esports d’aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha explicat que el sector està tranquil pel que fa a les reserves d’aigua. Dolcet ha dit que les darreres nevades asseguren un cabal suficient per la a pràctica dels esports d’aventura durant tota la temporada. Pel que fa a aquest aspecte, ha dit, que el sector està tranquil.

Dolcet ha recordat que un conveni entre el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l’empresa FECSA, assegura un cabal d’aigua des de mig març fins a mig octubre.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu