El foc és sempre motiu de festa i alegria, és una manifestació que Andorra comparteix amb altres comarques de muntanya, i ara és la Unesco qui reconeix aquesta tradició com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Va ser ahir a Nambia, durant l’assemblea anual, que l’organisme va donar una gran alegria a la candidatura que ha liderat Andorra amb la participació d’Espanya i França, que es va presentar amb el nom Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus, i que aplega 63 municipis dels tres estats.
El comitè intergovernamental de la Unesco ha valorat que Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus resulten de la simbiosi entre la natura i la cultura i que promouen valors com la solidaritat, l’hospitalitat, la transmissió intergeneracional i el reforç del sentit de pertinença, identitat i continuïtat de les comunitats interpirinenques. Ha elogiat també el caràcter associatiu, transversal i divulgador de la festa, ha assenyalat la importància de presentar un projecte multinacional i l’ha proposat com a model de cara a futures candidatures.
N’és perquè els país i els ciutadans estiguin orgullosos. La primera referència escrita de les falles andorranes es va publicar l’any 1907 al Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya. La tradició es va perdre els anys cinquanta, però un grup de fallaires va mantenir el costum en l’àmbit privat. L’any 1987 el Comú d’Andorra la Vella va recuperar l’activitat.
Es tracta d’una celebració ancestral que mai s’ha deixat de celebrar. Les Festes del Foc del Solstici d’Estiu, o Falles dels Pirineus o d’Andorra es mantenen vives en més de mig centenar de municipis d’Andorra, França, Aragó i Catalunya. El reconeixement de la Unesco donarà un nou impuls a aquesta tradició que va ser agafada pels Fallaires d’Andorra fa pocs anys.