Search
Close this search box.

Conclave per salvar Casa Ribot

Dels segles XV i XVI l’habitatge viu en l’abandó però Velles Cases Andorranes pretén implicar els esforços de tots per recuperar-la / Avui hi ha una reunió entre l’associació, els propietaris i el Comú d’Escaldes-Engordany

Construïda als segles XV i XVI, i habitada per última vegada a la dècada dels anys 60 del passat segle, Casa Ribot és austera, de pedra vista i sense decoracions, i un cop abandonada va ser utilitzada per emmagatzemar tabac. Aquesta nou ús va ser perjudicial per a  les bigues de la coberta, i per tant la part que es podia visitar era molt petita, hi ha perill d’esfondraments.
 
Casa Ribot, ubicada a l’avinguda del Pessebre d’Escaldes-Engordany i amb gairebé 600 anys de vida, és «la casa més antiga de tot el país», tal com explica l’historiador, president de Velles Cases Andorranes i exministre de Turisme, Claude Benet. Actualment està deshabitada, molt malmesa, i amb perill real d’esfondrament, sobretot pel que fa a la coberta. Per evitar que caigui un emblema del patrimoni andorrà, «pràcticament tan antic com el romànic», l’associació presidida per Benet ha aconseguit tancar una trobada entre els propietaris de Casa Ribot, la família Santuré; el Comú d’Escaldes-Engotdany i la pròpia associació. La trobada tindrà lloc avui i ha de servir per començar a concretar de quina manera es pot salvar l’habitatge abans que s’esfondri, tenint en compte que calen actuacions «urgents». L’associació vol més implicació del comú, mentre que aquest garanteix el seu suport i ajudarà en tot el procés perquè la família pugui accedir a finançament per part del Govern per tirar endavant les obres de rehabilitació, va assegurar el cònsol menor, Marc Calvet. 
 
Casa Ribot és un exemplar únic de casa pairal tradicional, inscrita a l’inventari de Patrimoni Cultural del Govern. Ubicada a tocar de l’avinguda del Pessebre d’Escaldes-Engordany, no s’hi ha fet cap obra des del 1724. Per tot plegat, és un emblema icònic del patrimoni nacional. «Pràcticament és de la mateixa època que el romànic», apunta Benet. Però malgrat ser considerada un patrimoni únic, Casa Ribot es troba en seriós perill d’esfondrament. «La teulada està ondulada, a punt de caure, les fustes estan podrides», explica Benet. «S’ha de sensibilitzar les autoritats que això és urgent, que qualsevol dia caurà», alerta l’exministre de Turisme durant el Govern de Jaume Bartumeu. 
 
Els propietaris de Casa Ribot, la família Santuré, ho saben, però no tenen recursos per fer-hi front. De fet, van demanar una subvenció al Govern per poder iniciar la rehabilitació de l’immoble, però li va ser denegada perquè es va considerar que la petició estava mancada de tota la documentació necessària. 
Per tot plegat, i coincidint amb el reimpuls des d’aquesta passada primavera de l’associació Velles Cases Andorranes, aquesta ha aconseguit concretat una reunió per avui entre els propietaris, la pròpia associació i el Comú d’Escaldes-Engordany. L’objectiu és clar: unir-se per intentar que no s’esfondri la casa més antiga del país.

Equiparar esforços / Per part de l’associació, segons manifesta Benet, la trobada ha de servir per conscienciar l’administració local que ha de posar més esforços en aquest immoble. L’historiador reclama els mateixos esforços que s’han posat, per exemple, a l’hotel Valira, per tal d’aconseguir que properament sigui el museu de la col·lecció de la Baronessa Thyssen. 
No obstant, Benet reconeix que cal una inversió forta i que també el Govern s’hi ha d’implicar. Benet lamenta, però, el desinterès fins ara mostrat. «Es gasten molts diners», critica, «per fer túnels, per fer edificis com el ‘The Cloud’, que és un horror, n’haurien de posar molts menys per poder destinar-ne a una cosa més urgent», en relació al perill d’esfondrament que presenta l’estructura de la Casa Ribot. 

El paper del comú / Pel que fa al posicionament del comú, hi està d’acord, tot i que el cònsol menor escaldenc, Marc Calvet, planteja que les subvencions només les pot donar el Govern. Sí que es poden fer, però, «accions paral·leles». Des de la corporació s’intentarà ajudar en el procés per demanar ajuda per finançar les obres de rehabilitació, elaborar el dossier de petició de manera completa, explica Calvet. Paral·lelament, també ofereixen mà estesa per facilitar processos relacionats amb «l’ocupació de la via pública» un cop comencin les obres i, fins i tot, «exonerar permisos d’obres». En definitiva, «posar-los les coses el més fàcil possible».
 
Pel que fa al futur de Casa Ribot, si finalment la família aconsegueix el finançament per a la seva rehabilitació i s’esquiva el perill que té de desaparèixer del patrimoni andorrà, des de Velles Cases Andorranes proposen accions com per exemple el que s’ha fet amb el Museu del Tabac, antiga fàbrica (de fet la casa escaldenca va acabar convertint-se en magatzem de tabac). L’objectiu és convertir-lo en un nou «atractiu turístic». Des del comú, plantegen que si el Govern «vol trobar una funció i la família n’està d’acord, se’n parlarà», tot i que Calvet insisteix que ara la prioritat és que la casa més antiga d’Andorra «pugui rehabilitar-se» i segueixi sent patrimoni arquitectònic. 
 
El passat mes de setembre, i coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni, es van obrir al públic tant Casa Ribot com la Blanca, de Segudet, a Ordino. Un centenar de persones a cada casa es van presentar a aquesta oportunitat. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Dramaturga i actriu
Artista del Brasil
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu