El conseller d’Interior, Jordi Jané, va assistir ahir a la Seu d’Urgell a la presentació als agents del territori de la instal·lació de 120 pals de cobertura 112 als tres parcs naturals de l’Alt Pirineu i Aran (Parc Nacional d’Aigüestortes, Parc Natural de l’Alt Pirineu i Parc Natural del Cadí-Moixeró) i senders pirinencs. Per Jané, l’anunci és important per a tothom «ja que s’aporten nous instruments de prevenció per facilitar l’atenció o socors a aquelles persones que ho necessitin».
Els ciutadans que van a la muntanya, fan excursions o practiquen activitats que poden comportar un risc, podran conèixer a partir d’ara, a través d’aquestes senyalitzacions, les zones on hi ha cobertura telefònica per poder trucar al 112. Jané també ha insistit que caldrà continuar conscienciant les companyies telefòniques de la necessitat d’augmentar el servei de telefonia a territoris ubicats en espais poc poblats.
A Catalunya ja hi ha 194 pals de senyalització de cobertura però es troben principalment a les comarques de Barcelona i Girona. Fins ara el Pirineu no comptava amb cap pal. Cal destacar que aproximadament el 13% del territori català no disposa de cobertura de telefonia mòbil de cap mena, fet que dificulta les trucades a emergències, que requereixen que hi operi alguna companyia. La majoria de les zones sense telefonia mòbil són rurals i de muntanya. Els pals senyalitzadors disposen d’una matrícula que inclou xifres i lletres per tal d’identificar l’indret exacte des del que es truca al 112. Aquest fet agilitza la localització de la persona que requereix ajut.
El conseller d’Interior també ha aprofitat la visita a l’Alt Urgell per presentar un nou projecte als diferents agents dels serveis d’emergències i signar un conveni a través del qual el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) podrà rebre les dades del RisqHydro, la Xarxa Pirenaica de detecció de riscos hidrològics.
Aquest projecte ha establert un sistema de Xarxa monitorada de les capçaleres en zones de muntanya dels rius Garona, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i Segre, respecte a les dades climàtiques i hidrològiques amb la finalitat de detectar els riscos de riuades o inundacions, establint un sistema d’alertes, que ara rebrà directament Protecció Civil, informa RadioSeu.
Jané ha assenyalat que «és important saber que hi ha uns sensors instal·lats emetent informació de crescudes de rius, perquè la prevenció és bàsica, malgrat que la riuada no es pugui evitar».
Finalment, el conseller Jané s’ha desplaçat fins a l’ajuntament de la Seu d’Urgell on, juntament amb l’alcalde Albert Batalla, ha presentat el nou conveni RESCAT que se signarà properament amb el consistori. En l’acte, Jané ha destacat que “la xarxa RESCAT és una millora per a la seguretat que donarà més elements de resposta, fet que és un encert”. Per la seva banda, l’alcalde de la Seu ha posat en valor la iniciativa que «ha de permetre una millor coordinació en temes de seguretat». H
RESCAT és una xarxa de telecomunicacions destinada a cobrir les necessitats de comunicacions dels serveis d’emergències i seguretat de la Generalitat de Catalunya i d’altres administracions locals. El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI) te l’encàrrec del Departament d’ Interior de la gestió tècnica de la Xarxa RESCAT.
Actualment hi ha 24.927 terminals, els principals usuaris dels quals són els Mossos d’Esquadra (38%), Bombers (15%), Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM, 6%), Agents Rurals (5%), Protecció Civil* (7%), que inclouria també els ajuntaments sense Policia Local, Policies Locals (26%) i altres (3%).
Al 2012 es va iniciar la compartició de comunicacions per mitjà de la Xarxa RESCAT entre les Policies Locals i Mossos. Actualment ja hi ha signats un 85% dels convenis.