L’exalt càrrec de Banca Privada d’Andorra (BPA), Santiago Roselló, ha recorregut la seva imputació davant la Sala penal de l’Audiència Nacional al·legant «indefensió». Aquest fet ha tingut lloc després que l’acusat fos citat a declarar com imputat davant el jutge Eloy Velasco el proper 15 de gener per col·laborar amb el capo de la màfia russa Andrei Petrov, segons ha informat el portal Vozpópuli.
En el recurs d’apel·lació, la defensa de Roselló sosté que l’acte d’imputació dictat pel magistrat Velasco genera al seu client «indefensió» ja que ha estat «citat a declarar sense saber ni sobre quins fets ha de fer-ho, ni de quins delictes serien suposadament constitutius els mateixos». A més, el jutge Velasco va acordar la imputació de Roselló i altres dos treballadors de BPA: el director general adjunt de negoci internacional, Javier Campos, i Pablo Laplana.
Aquestes imputacions van tenir lloc el passat 30 de novembre a petició de la Fiscalia Anticorrupció després que les punxades telefòniques realitzades en la investigació reflectissin que tots ells haurien afavorit des dels seus llocs de treball en BPA presumptament al capo rus i la seva organització criminal durant els anys 2012 i 2013.
Anticorrupció / Segons assegura Anticorrupció, el directiu Santiago Roselló mantenia un «fort vincle personal i professional» amb el capo rus Andrei Petrov, ja que l’exalt càrrec de BPA s’ocupava «personalment» de la gestió i el control dels comptes bancaris de la màfia russa. Tot i això, l’investigat sosté que «ni coneix l’organització delictiva ni s’ha reunit amb membres de cap entramat delictiu». Així mateix, assegura que tampoc s’ha relacionat «ni directa ni indirectament amb estructures criminals com les fantasiosament al·ludides en el seu informe presentat pel Ministeri Fiscal».
D’aquesta manera, en el seu recurs, l’advocat de l’exalt càrrec de Banca Privada d’Andorra critica l’informe de la Fiscalia –arran del qual Velasco va acordar la imputació– perquè «es limita a recollir de manera aleatòria extractes d’antigues transcripcions telefòniques sense donar cap explicació sobre quins fets hauria realitzat el mateix, de quin delicte o delictes seria constitutiu o de quina manera connectarien els mateixos amb els investigats en les presents actuacions».
La defensa / Tanmateix, la defensa afegeix a més que totes les referències a Rosselló a l’informe fiscal són «tan absolutament genèriques que de cap manera podrien fonamentar la imputació dels fets delictius».
En contraposició, els investigadors sospiten que l’imputat Roselló va mantenir un contacte permanent amb Petrov al llarg de l’any 2012 i que es va desplaçar diverses vegades a Rússia per reunir-se amb membres de l’organització i tractar assumptes relacionats amb la mateixa. De fet, els investigadors asseguren que el líder de la màfia russa hauria realitzat diverses gestions perquè l’exdirectiu de BPA pogués viatjar al seu país al febrer de l’esmentat any «arribant a tramitar el visat».
D’altra banda, sobre aquests viatges a Rússia, el lletrat de Santiago Roselló destaca que «no acredita ni la més mínima relació de la meva mandant amb els fets imputats en la present causa al senyor Petrov».
El lletrat també remarca que tots i cada un d’aquests viatges «porten causa de l’activitat professional del senyor Roselló com a responsable de BPA, que en tot moment s’ha desenvolupat d’acord amb la més estricta legalitat».