PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’afer BPA frena la recuperació econòmica apuntada el 2014

L’any passat el PIB va créixer un 2,3%, trencant un període de recessió de set anys consecutius

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un home treu diners d’un caixer d’una oficina de Banca Privada d’Andorra en una imatge d’arxiu.
Un home treu diners d’un caixer d’una oficina de Banca Privada d’Andorra en una imatge d’arxiu. | TONY LARA
El 2014 va ser un període excel·lent per a l’economia andorrana, l’any de la recuperació, el que va marcar un punt d’inflexió en la sortida de la crisi... Però l’esclat de l’afer de Banca Privada d’Andorra (BPA) i la seva intervenció pot frenar la bona marxa de la macroeconomia. L’Informe econòmic 2014, elaborat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), revela que el Producte Interior Brut (PIB) va créixer l’any passat un 2,3%. Les perspectives favorables, però, es veuen truncades per la repercussió del cas BPA: «És evident que l’any ha començat bé, agafant encara l’embranzida de finals de l’any anterior, però també és veritat que el març del 2015 hi ha un fet fonamental que trunca tota la ratxa, que és la intervenció de BPA», va admetre el president de la CCIS, Marc Pantebre.

Amb tot, Pantebre va matisar que «quantitativament no podem dir com afecta l’economia perquè encara no tenim dades que ho corroborin, però és evident que, qualitativament, amb les opinions dels empresaris reflectides a través de les enquestes de conjuntura de la CCIS, ha provocat un retrocés a l’economia important. De quin grau serà? Això ho veurem a finals d’any». El president de la Cambra va reitera que «és difícil fer previsions de quin serà el PIB del 2015, però no creiem que es repeteixi el +2,3% del 2014».

SORTINT DE LA RECESSIÓ / La incertesa estronca l’eufòria amb què s’han rebut els resultats del 2014, tot i que Pantebre va destacar el positiu de les dades obtingudes. «És la primera vegada en set anys, sis dels quals jo he presentat l’Informe econòmic, que puc dir que el PIB és positiu i hem deixat enrere la llarga recessió que, repeteixo, ha durat set exercicis consecutius i, per tant, és una bona mostra per sentir-nos confortables tots plegats».

«Andorra recupera posicions després d’un llarg període de pèrdues»,va afegir el president de la CCIS, «i s’ha reactivat el consum i la inversió. Ha crescut el sector serveis, sobretot el financer». Pantebre també va dir que s’ha estancat la caiguda de la construcció, que en set anys ha perdut més del 50% dels llocs de treball, i va puntualitzar que «el comerç segueix fluix però la caiguda es modera». El turisme també ha experimentat un lleuger ascens.

D’altra banda, Pantebre va recordar que l’economia andorrana depèn molt de l’economia espanyola i la recuperació del país veí, el que més creix en la zona euro (+1,4% del PIB el 2014), repercutirà positivament a Andorra: «Crec que és un moment per aprofitar la seva embranzida i mirar de consolidar el nostre procés de recuperació».

Rècord: l’endeutament de Govern i comuns és de 1.070 milions d’euros, el 42% del PIB

L’‘Informe econòmic 2014’ de la CCIS revela que l’endeutament del Govern «ha continuat creixent i ha establert un nou rècord històric de 897 milions d’euros. En proporció del PIB, aquest volum de deute representa el 35,5%, un nivell que continua sent molt inferior al de la gran majoria de governs europeus».

D’altra banda, les administracions comunals van obtenir, en conjunt, un superàvit pressupostari per setè any consecutiu, «fet que el 2014 s’explica per la combinació d’un creixement dels ingressos i d’una reducció de les despeses totals». El deute dels comuns a finals del 2014 era de 172,9 milions d’euros.

Per tant, l’endeutament total del país, sumat el del Govern i el dels comuns, és d’uns 1.070 milions d’euros i representa el 42% del PIB. Amb tot, el percentatge és 1,5% per sota del del 2013.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT