Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El Govern demanarà explicacions sobre les paraules d’Anton Smith

El ministre de Finances insisteix que l’única comunicació dels EUA ha estat la nota verbal

«La vinculació de la nota verbal que vam rebre l’agost del 2014 amb l’afer BPA és nul·la». Rotund, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va reiterar ahir que la comunicació verbal (una nota habitual en les relacions diplomàtiques) que les autoritats nord-americanes van enviar al Govern l’estiu passat «en cap cas fa referència a cap entitat bancària del país ni tampoc a BPA i, per tant, no es pot considerar un toc d’atenció per a l’entitat ni cap preocupació per les pràctiques de la plaça financera».

Cinca es va referir a les declaracions del conseller d’Afers Econòmics de l’ambaixada dels Estats Units a Espanya, Anton Smith, que va dir que Andorra no havia actuat «amb la fluïdesa que esperàvem» i, per això, al final van decidir actuar. «Ell fa referència a una comunicació i l’única comunicació que hem rebut de les autoritats nord-americanes vinculada a qüestions de blanqueig és la nota verbal que vam rebre l’agost del 2014», va subratllar. «No n’hi ha cap més i, per tant, o es refereix a aquesta nota o haurà d’explicar a què es refereix», va advertir.

De fet, el titular de la cartera de Finances va acabar admetent que, per via diplomàtica o de comunicació entre altes isntàncies, «el que farem és demanar que se’ns expliqui a què responen les manifestacions [del senyor Smith] i, evidentment, expressarem la nostra preocupació perquè es facin declaracions que no responen a la realitat o a un document del qual nosaltres en tinguem coneixement i que, per tant, acaben portant un perjudici evident a l’Estat andorrà».

En aquesta línia també es va expressar ahir el cap de Govern, Toni Martí, que, disgustat, va lamentar les «moltes insinuacions» que està suportant. «De vegades, un se n’adona que és molt complicat defensar la veritat», va assegurar, «nosaltres tenim la tranquil·litat de no haver enganyat mai a ningú». Martí va clamar que «no hi ha cap complot! Hi ha una nota duríssima del FinCEN que ens va caure sense avisar», va concloure.

Quant a les relacions diplomàtiques, Martí va matisar que el fet que la plaça d’ambaixador d’Andorra als Estats Units estigui vacant des de la tardor passada no té cap mena de relació amb l’esclat de l’afer BPA. Amb tot, Martí va admetre que la plaça s’ha de cobrir en breu.

AFERS FINANCERS INTERNACIONALS / Cinca i Martí van pronunciar-se sobre les declaracions d’Smith i la ja famosa nota verbal nord-americana després del jurament dels tres últims secretaris d’estat nomenats pel cap de Govern. Un dels nomenaments va ser el de la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Clàudia Cornella, fins ara responsable de relacions internacionals de finances. Cornella accedeix al nou càrrec amb la patata calenta de BPA, però no s’hi va voler recrear: «És un seguiment, una continuació de la feina feta en els últims quatre anys. És un tema que ja hem anat treballant i que seguirem treballant, com tots els altres temes de caràcter financer i d’interès per al Principat, i donar resposta a totes les necessitats».

Mentre el Govern està lluitant perquè els mercats internacionals mantinguin i/o recuperin la confiança en la plaça financera andorrana, el paper de Cornella serà essencial: «Com ja he dit, en els últims quatre anys he assistit a totes les negociacions tant de fiscalitat en l’estalvi com de convenis per evitar la doble imposició, en temes d’intercanvi… I ara un dels temes serà reforçar –perquè defensar i explicar quina és la realitat d’Andorra ja ho hem anat fent fins ara– i mantenir el que hi havia fins ara per als pròxims quatre anys». Cornella estarà atenta a totes les modificacions i adaptacions que calgui adoptar.

NI LQUIDAR NI DISSOLDRE / D’altra banda, els accionistes majoritaris de BPA, els germans Cierco, insisteixen en seure’s a negociar amb el Govern la millor solució per a l’entitat bancària que, en cap cas, ha de ser la liquidació o la dissolució, segons va informar ahir el diari espanyol ABC.

Els Cierco també han lamentat que no disposen de cap mena d’informació de l’auditoria que està realitzant PricewaterhouseCoopers (PwC) als comptes de la clientela de BPA. La factura de l’actuació de PwC es carregarà als Cierco i ja supera els 15 milions d’euros, segons ABC.

SDP acusa Cinca i el Govern d’actuar per interessos concrets

33 Els retrets pugen de to. Socialdemocràcia i Progrés (SDP), el partit que fins ara està expressant les acusacions més dures contra l’actuació del Govern en el cas BPA, va un pas més enllà i critica que tant Jordi Cinca com l’executiu actuen per interessos propis. En un comunicat emès ahir per SDP, el partit afirma que «el ministre de Finances, accionista d’una entitat bancària competidora de BPA, hauria de ser més prudent en les seves compareixences perquè cada dia és més evident que l’estratègia del ministre està vinculada a uns interessos molt conrets en tota aquesta crisi del sistema financer andorrà». A més, SDP afegeix que «el govern de DA està actuant en defensa d’uns interessos aliens a l’interès general». El conseller general d’SDP Víctor Naudi va manifestar ahir a RTVA que el Govern ha mentit i va demanar «la dimissió» de Martí. El cap de Govern, durant el discurs de jurament dels nous secretaris d’Estat, també va criticar que en algunes declaracions hi constata «interessos particulars». En tot cas, el Govern i SDP coincideiexen en què el que preval és l’interès de la clientela de BPA, que tenen els comptes intervinguts, i el de la plantilla del banc, que s’hi juga la feina i també els estalvis.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu