PUBLICITAT

Observatori de la Marca Andorra (III) : L’Esport com a valor diferencial

Ja des dels inicis dels treballs de la Marca Andorra es va considerar que l’ecosistema de muntanya que ens caracteritzava, més enllà del turisme de neu, que ens ha portat molta prosperitat durant dècades, amagava virtuts addicionals que podien aportar molt valor afegit a l’economia del país en el futur. De fet, així va quedar reflectit en varis dels projectes que es proposava en la presentació oficial el març del 2019, els quals bàsicament posaven en valor iniciatives encaminades al foment de l’esport en base a les especials condicions que un país de muntanya com el nostre oferia.

Des del sector públic l’impuls de l’esport s’ha vist com una oportunitat per diversificar l’economia del país i alhora esdevenir una referència en el desenvolupament i impuls dels valors que porta associats. En el vessant empresarial i de desenvolupament del coneixement n’ha esdevingut un clar exemple l’associació Andorra Esports Clúster, quin objectiu principal ha estat el de connectar empreses, institucions i esportistes per tal de fomentar la innovació, la digitalització, la internacionalització i el networking, guiant als agents econòmics i socials perquè l’esport es converteixi en els pròxims anys en un motor cabdal de l’economia andorrana. L’aposta per l’economia digital, l’emprenedoria i la innovació també troba en l’esport un punt de desenvolupament important i ben segur tindrà cabuda en l’experiència smart country de l’Andorra Living Lab dins del futur ecosistema emprenedor del nostre país.

Un dels objectius de la Marca Andorra era també el de potenciar els sectors econòmics tradicionals però en clau de futur, com ara el turisme. El projecte tractava de maximitzar el concepte «turista» per transformar-lo en un «resident temporal», integrat en una experiència de coneixement de país que l’ajudés a conèixer-lo molt més a fons i a descobrir totes les virtuts que amaga, a més d’aprendre a respectar-lo pels valors que en si representa. En definitiva, es tractava d’identificar el turista esportiu amateur i crear-li una experiència diferencial que l’apropés a Andorra i tot el que aquest enorme ecosistema d’esport, natura i benestar li ofereix. Un possible exemple d’aquest concepte el podríem trobar en la iniciativa impulsada per Andorra Turisme batejada amb el nom d’Andorra Sports Training Country, una plataforma quin objectiu principal és la promoció d’Andorra com a destí de turisme esportiu, i que es basa especialment en el fet que el nostre país compta amb instal·lacions esportives modernes, algunes vinculades a l’alt rendiment esportiu, una àmplia oferta d’allotjament adequada per a tots els nivells esportius, així com la possibilitat de comptar amb rutes de senderisme, trekking, btt o ciclisme per complementar els entrenaments a determinats centres especialitzats.

No és casualitat que des de fa uns anys hagin arribat al nostre país nombrosos esportistes d’elit, pels quals el factor «alçada» és fonamental per la millora del seu rendiment esportiu i s’hagin instal·lat amb els seus respectius equips a Andorra on hi entrenen de forma habitual i avantatjosa pels seus interessos com esportistes d’alta competició. Parlem de ciclistes i atletes de les diferents modalitats en esport de muntanya, encara que la llista pot anar sent més llarga a partir del foment que es faci de la millora del rendiment físic en alçada, que pot ser enormement beneficiós per una llarga llista d’especialitats esportives, individuals o col.lectives. En aquest sentit, hi ha raons de pes que justifiquen que Andorra aposti en els propers anys per fomentar i potencial l’alt rendiment esportiu en alçada com un valor diferencial capaç de ser un pol d’atracció de l’esportista amateur i el d’elit o d’alta competició. Per començar, hi ha molt poques intal.lacions d’aquest tipus a Europa i les que hi ha són públiques i sense els darrers avenços tecnològics que tanta influència estan tenint en la millora del rendiment esportiu. Tanmateix, hi ha tot un seguit de països i no pocs, quina alçada no és suficient pels seus esportistes, la qual cosa els obliga a cercar ubicacions més idònies. Només cap pensar en la manca d’alçada en tots els països del nord d’Europa, per exemple.

I un es pregunta perquè realment l’entrenament en alçada esdevé tant important pel rendiment de l’esportista? Principalment és que a una determinada alçada, l’organisme produeix més glòbuls vermells i això permet que augmenti la resistència al tornar al nivell del mar.

Tanmateix, s’optimitza més el temps, doncs a l’estar en alçada, el cos entrena fins i tot quan descansa. Igualment, millora la capilarització muscular i, conseqüentment, el rendiment del múscul. Millora la maquinària enzimàtica muscular i la capacitat tamponadora, el que aporta grans beneficis de cara al treball anaeròbic, i augmenta l’estímul dels músculs ventilatoris, entre altres múltiples avantatges.

En aquest sentit, Andorra esdevé una ubicació idònia, doncs compta amb la possibilitat d’entrenar des d’una alçada de 900 metres sobre el nivell del mar, fins a 2.000 metres d’altitud, que es considera el nivell òptim per una gran majoria d’esports i fins i tot s’està treballant en instal.lacions a 2.600 metres d’altitud, com ara el projecte privat impulsat per BOMOSA i conegut inicialment com CRAMEA i rebatejat recentment amb el nom d’ICÒNIC. Justament aquest projecte és el primer que destina una important inversió a crear un centre absolutament diferencial per tal d’atreure l’entrenament en alçada específic per a ciclistes i esportistes de les especialitats d’alta muntanya i esqui pels quals tal alçada pot ser beneficiosa, tant en la preparació física, com en els tractaments de recuperació i sobretot el descans, que com hem indicat, és reparador i potenciador del rendiment. Aquesta infraestructura privada però amb recolzament públic troba el seu contrapunt amb una infraestructura pública com el Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino, un ambiciós projecte ja activat i en fase d’ampliació d’instal.lacions i que promet ser un referent més, tant pels esportistes del país com pels forans interessats en les virtuts que el nostre país ofereix.

L’ambició però del nostre país no es pot quedar aquí. Tenim una oportunitat històrica d’esdevenir un autèntic referent del «alt rendiment esportiu en alçada» a nivell europeu i fer Marca Andorra en base al que en un futur pot oferir el país de diferent en aquest àmbit.
Crec sincerament que Andorra està preparada per acollir noves infraestructures que vinguin a complementar les anteriorment esmentades, i que prenguin com a referència l’alçada més òptima per a la majoria de disciplines esportives olímpiques, és a dir a 2.000 metres d’altitud, tot i que pugui acabar-ho complementant amb activitats a 1.600 i a 900 metres, opcions que Andorra ofereix. Imaginem-nos un centre de culte a l’esport i a la medicina en un entorn natural amb equipaments i tecnologia d’última generació. Imaginem-nos ser la referència al sud d’Europa dels esportistes d’elit i D.A.N. (esportistes d’alt nivell) i també dels esportistes amateur. Imaginem-nos unes instal·lacions úniques al món, que repliquen amb precisió les condicions de medi, moviment, atmosfèriques i visuals, reproduint els mateixos esforços que en un entorn real. Imaginem un canal hidrodinàmic per la pràctica de la natació i el rem, un canal de neu, per a la pràctica de l’esquí de fons i alpí o un canal amb paviment rígid per a la pràctica del ciclisme o del running. Imaginem-nos un centre equipat amb sensors i càmeres per generar a temps real un informe complet del seu estat, així com el visionament dels seus entrenaments en detall 3D. Imaginem-nos tot això complementat per un centre de benestar i diagnosi preventiva, un centre d’investigació i recerca multidisciplinari, així com un centre universitari especialitzat en estudis relacionats amb la medicina i l’esport.

Andorra disposa d’espais increïbles i absolutament idonis per a infraestructures com les esmentades, que podrien competir amb d’altres que hi ha a Espanya o França, però amb l’avantatge de l’oferta complementària que com a país ofereix respecte a les esmentades, molt més aïllades i obsoletes. De fet, si tals infraestructures s’ordenessin en una oferta smart country global de totes les instal·lacions abans esmentades i en fase de desenvolupament juntament amb tota la resta ja existents, combinant-ho amb la integració de la investigació i el desenvolupament en l’àmbit esportiu en un dels futurs parcs tecnològics del país i les consegüents iniciatives docents i educatives que en derivessin, estaríem probablement davant de l’ecosistema de l’alt rendiment en alçada més important d’Europa, i això sí que seria fer Marca Andorra, esdevenir una referència internacional d’aquesta magnitud. Només cal tenir la ment oberta i visió de futur per imaginar-s’ho i impulsar-ho! Andorra s’ho mereix!

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT