PUBLICITAT

Andorra La Vella

“Tinc ganes de fer una empenta al partit i tornar al PS allà on es mereix, que és mirar de governar aquest país”

Com afronta aquesta etapa el nou president del partit socialdemòcrata, Pere Baró

Per Sònia Lecha

El nou president del PS, Pere Baró, a la seu del partit.
El nou president del PS, Pere Baró, a la seu del partit. | PS

Pere Baró s’estrena com a president del partit socialdemòcrata. Des d’EL PERIÒDIC l’hem entrevistat per a saber com afronta aquesta nova etapa, per a conèixer com està la situació al PS i quins objectius a assolir s’han plantejat. 

Avui se l’ha nomenat nou president del partit socialdemòcrata. Com afronta vostè aquest repte? 

Si té alguna cosa bona aquest projecte és que un projecte de grup i més enllà de noms i de posicions que han de ser estatutàriament. És un projecte conjunt amb els companys i companyes de l’executiu directiu amb ganes de fer una empenta al partit i de tornar al PS allà on es mereix que és mirar de governar aquest país. 

En les darreres eleccions el partit no va assolir els resultats esperats i de fet va perdre la posició com a segona força. Han fet autocrítica? 

Sí, nosaltres una vegada després dels resultats, si diem que eren els esperats diríem una mentida, evidentment hem perdut massa de vot i consellers. Hem escoltat a la ciutadania que volia cares noves, hem fet autocrítica tant l’executiva sortint com la nova que ha entrat ara. Aquest treball que hem fet les últimes setmanes d’acabar de liderar el projecte ve després de fer l’autocrítica. Es va fer una autocrítica de dir on som, on ens ha posat la ciutadana i a partir d’aquí hem fet un treball conjunt per revertir aquesta situació. 

Quina creu que va ser la causa dels resultats electorals?

En primer lloc, jo crec que el sistema electoral no ens ajuda. Si mirem la llista nacional, que podem dir que és la més representativa, les forces del canvi sumen més que l’actual majoria absoluta de Demòcrates i els seus companys de viatge. Això evidentment ens ha afectat. En segon lloc, el fet de no saber capitalitzar el vot de canvi, en el sentit que la gent demanava noves cares i no vam saber fer-ho suficientment. És a dir, van haver cares noves, tenim gent nova a les parròquies i a les nacionals, però no vam saber potser ensenyar-ho o ens va faltar alguna cosa i no vam saber capitalitzar aquest vot de canvi i això és el que més ens ha perjudicat. 

Demòcrates va aconseguir majoria absoluta i, per tant, no necessitarà pactes, però el PS es mostraria favorable als pactes d’estat que proposa Espot? 

Es va parlar de dos pactes que al final seran tres, si s’afegeix el de Salut. Nosaltres tenim molt clar que el que volem veure, que se’ns proposa en aquests pactes d’Estat i una vegada veiem que se’ns proposa, evidentment, no ens tanquem a entrar. Però, primer volem veure que és el que se’ns suggereix des de la majoria. La Judith Salazar ja ho va dir el dia del debat d’investidura, que nosaltres no ens tanquem a entrar a cap pacte d’estat ni a arribar a acord a la majoria amb mà estesa. Els pactes d’estat serà la primera gran mostra de veure si realment es vol arribar amb aquest consens. 

Com es plantegen les pròximes eleccions comunals?

Tot just ara comencem amb aquesta nova executiva i el poder de les eleccions comunals en l’àmbit del partit socialdemòcrata el tenen els comitès locals i em consta que aquests ja estan treballant. A partir d’aquí, la nostra idea és mirar de trobar la suma d’esforços coneixent com és el sistema electoral per a assolir els millors resultats i mirar de fer canvis a les parròquies. 

Creuen que tenen prou actius per a presentar-se a totes les parròquies o es plantegen fer aliances amb altres formacions, com ara Concòrdia? 

Bé, no ens tanquem, no diem noms perquè tampoc sabem ben bé com passarà. Evidentment, la massa del PS és suficient per a fer llistes a la majoria de les parròquies, en algunes ens pot costar una mica més. Però, nosaltres no ens tanquem ni a anar sols ni amb altres forces polítiques, ja sigui sobretot forces que vulguin el canvi. 

Quines perspectives tenen aquesta legislatura amb l’acord d’associació amb la Unió Europea? 

Primer de tot, volem que sigui un acord transparent on hi hagi tota la informació, no només per a nosaltres, sinó per als principals actors del nostre país. Durant la campanya i anteriorment, molta gent que en un principi era favorable amb l’acord amb la Unió Europea, ara mateix és més reticent perquè els falta informació. El senyor Espot deia que hi havia aproximadament un 50% que volien l’acord i nosaltres diem que no és suficient. Volem que una gran part de la població que estigui a favor d’aquest d’acord i això es farà només amb transparència i explicant com estan les negociacions, on som, què vol Europa de nosaltres i que li donem nosaltres a Europa. 

Quin tipus d’oposició tenen pensat fer? 

L’oposició que volem fer és la mateixa que tenim fins ara. És una oposició de treball, de mà estesa i treballant conjuntament amb els altres grups de l’oposició, però també treballant amb la majoria. Nosaltres el que volem és que Andorra creixi, solucioni els problemes de: poder adquisitiu, habitatge i socials. També volem que hi hagi igualtat com en l'avortament, el canvi de sistema electoral, la reducció dels anys, etc. Estem oberts a parlar amb la majoria i a treballar amb minoria per arribar amb acords pel bé de la ciutadania. Si el govern ho fa, vol dir que la ciutadania està bé. Per a nosaltres això és importantíssim i ha de ser la nostra premissa que ho ha estat fins ara. 

En les últimes eleccions han perdut molts vots. Com tenen previst recuperar la confiança de la població? 

Al final és explicar-los el projecte, parlar amb ells i veure perquè no ens han donat aquesta confiança, que això ja s’està fent. Fer-los veure que som l’opció per a fer un canvi amb les polítiques neoliberals en l’àmbit nacional i comunal. A partir d’aquí, l’única manera és que la gent entengui que necessitem fer un trasbals de l’actual poder, ja veurem si serà sols o conjuntament amb altres forces. 

Com estan les relacions amb SDP? 

Bé, nosaltres tenim relacions amb ells. Amb aquesta nova executiva mirarem una manera més oficial per trobar-nos, però tenim contacte amb ells. Jo mateix tinc molt bona relació amb la número cinc, la Laia Moliner. Tenim contacte, però evidentment fins que nosaltres no acabem de posar-nos a lloc, la relació és més informal però existeix. Amb la nova executiva mirarem quina ha de ser la manera de continuar treballant plegats perquè al final la llista era PS SDP +. Estem en contacte amb ells i ho continuarem estant.   

Segons van explicar no sabien res del pacte amb Concòrdia per la investidura. Aquesta relació s’ha vist afectada? 

No, potser va ser un malentès, no es va acabar de comunicar com uns volien. Diguem que al principi fins que s’acaba de tancar tot potser és on van haver aquests malsentesos. Però, es va parlar i ells en cap moment ens van dir que no hi estaven a favor. Hem de trobar aquest mecanisme de comunicació constant que ho trobarem sense cap problema. 

Quina és la relació que té previst prendre el PS amb Concòrdia?

De moment, l’objectiu ha de ser en l’àmbit parlamentari de mirar de fer força com a partits de l’oposició sàpiguen que hi ha una majoria absoluta que podran fer i desfer a la seva manera. Però, nosaltres creiem que l’oposició ha d’estar unida en l’àmbit de grups parlamentaris i mirar de fer el màxim de feina possible entre tots. 

Relacionat amb la pregunta d’SDP, considera positiu haver concorregut junts a les eleccions? O creu que els pot haver perjudicat?

Jo no crec que sigui un problema de perjudicar-nos o no. Nosaltres vam decidir anar junts perquè érem les forces progressistes que presentàvem i presentem un programa socialdemòcrata, d’esquerres i de canvi. Vam decidir anar junts. Fer política de ficció i intentar esbrinar que hagués passat si haguéssim anat sols, jo una bola de vidre no en tinc. Però, jo crec que un error, no. Si em preguntessin si ens tornaríem a presentar amb SDP contestaria que sí, sense cap problema.

PUBLICITAT
PUBLICITAT