PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una festivitat de la religió cristiana per a mostrar estima a les mares

El costum és regalar flors o una colònia a les progenitores el primer diumenge de maig

Per Sònia Lecha

Un nen donant menjar a la seva mare.
Un nen donant menjar a la seva mare. | El Periòdic

Una mare és aquella persona que dona la vida pels seus fills en tots els sentits i amb els quals normalment manté una relació especial. Ahir, va ser el Dia de la Mare, una celebració que a Andorra, igual que en altres països com a Espanya es fa el primer diumenge de maig. El costum és fer un regal a la mare acompanyat d’una dedicatòria. Aquest detall pot ser unes flors, una colònia, un llibre o fins i tot, l’excusa perfecta per a fer un esmorzar, dinar o sopar en família. 

Les primeres celebracions del Dia de la Mare es remunten a l’antiga Grècia on se li rendien honors a Rea, la mare dels déus Zeus, Posidó i Hades. Per altra banda, els romans van batejar aquesta celebració com La Hilaria i la celebraven el 15 de març en el temple de Cibeles, on durant tres dies feien oferiments. 

En el cas d’Anglaterra, concretament al segle XVII, hi havia un esdeveniment similar anomenat Diumenge de les Mares. Els infants anaven a missa i després tornaven a casa seva amb regals per a les seves mares. 

L’any 1905, l’americana Anna Jarvis, després que es morís la seva mare, va decidir escriure a mestres, religiosos, polítics i advocats perquè la recolzessin en el seu projecte de celebrar el Dia de la Mare en l’aniversari de la mort de la seva progenitora, el segon diumenge de maig. Jarvis va obtenir moltes respostes i, cinc anys més tard, al 1910 ja se celebrava aquest dia. 

Aquesta va ser una iniciativa que va tenir una gran acollida i va aconseguir que el Congrés dels Estats Units presentés un projecte de llei a favor de la celebració del Dia de la Mare. L’any 1914 es va aprovar aquesta festivitat i va quedar declarada com a festa nacional. Un fet que va ser recolzat pel president d’aquella època, Woodrow Wilson. 

L’any 1923, Jarvis va veure que aquesta celebració es començava a mercantilitzar i que perdia l’origen sentimental de la celebració, va presentar una demanda perquè aquesta data fos eliminada del calendari de festivitats oficials. La mateixa persona a principis de segle lluitava per a aconseguir que se celebrés aquest dia i anys més tard, pugnava perquè s’eliminés del calendari. 

El Dia de la Mare abans se celebrava el 8 de desembre, coincidint amb la Immaculada Concepció. Un dels motius pels quals es va canviar la data és perquè segons la religió cristiana, el mes de maig és el mes de la Mare de Déu, la mare de Jesús. Un altre va ser per finalitats comercials, perquè es considera que és una època on els clients estan més receptius. El bon temps acompanya a aquestes iniciatives. 

Relació maternofilial/ Aquest vincle especial entre mares i fills és causa del cordó umbilical que els ha unit durant nou mesos. Tot i que aquest es talli al néixer, hi ha trets característics que comparteixen. No és l’única causa, ja que les mares que han adoptat o han exercit de mares sense haver estat embarassades, al final, també acaben aconseguint aquest vincle, pel fet que es forja amb el dia a dia, la comunicació i la confiança que es demostrin les dues persones.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT