Irineu, història del país

L’esquiador finalitza setè als 15k dels Mundials de Planica, la millor posició mai assolida per un andorrà

Per Pol Forcada Quevedo

Esteve durant l’skiathlon del passat divendres a Planica.
Esteve durant l’skiathlon del passat divendres a Planica. | Modica Nordic Fotos

Irineu Esteve va finalitzar ahir en setena posició als 15 quilòmetres en estil lliure dels Mundials d’esquí de fons de Planica (Eslovènia), convertint-se en el millor resultat mai assolit ja no només en un mundial d’esquí de fons, sinó de tota la història d’Andorra en una competició com aquesta.

L’objectiu previ de l’andorrà a la cursa era estar «el més endavant possible», i així va ser. L’esquiador, va sortir amb el dorsal 30 i va acabar amb un setè lloc d’un total de 100 corredors. Les sis primeres posicions les van ocupar cinc noruecs i un suec. En aquest sentit, l’or va ser per Simen Hegstad Krueger amb un temps de 32 minuts i 17 segons. A cinc segons el va seguir Harald Oestberg Amundsen, i el podi el va tancar Johannes Hoesflot Holund, amb un crono de 32 minuts i 42 segons. Irineu Esteve va fer un temps de 33 minuts i 24 segons, és a dir, només a un minut i sis segons del cap de cursa. Amb tot, l’andorrà va assenyalar que «hem fet molt bona cursa i amb un material molt bo», i va afegir que «hem pogut demostrar que un petit país, potser amb mitjans més escassos que altres, pot estar allà si fem les coses bé, així que felicitacions a tot l’equip i a tota la gent que ens ha donat suport».

Cal destacar que Esteve va anar de menys a més a la cursa, això sí, després de sortir molt fort. No va ser a partir de la meitat de carrera que l’andorrà va consolidar la seva posició entre els millors, quan ja va marcar temps per situar-se al voltant del top10 de la classificació. Al final, setena posició a la butxaca, el que representa una fita històrica per a l’esquí del Principat.

Més en detall, es tracta del millor resultat ja no només als Campionats del Món d’esquí de fons, sinó que suposa el millor mai assolit de tota la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) en qualsevol disciplina, ja que, fins al moment, el rècord del país era la vuitena posició de Lluís Marín als Campionats del Món de boardercross de Kreischberg (Àustria), assolit l’any 2015. A més, Esteve va superar l’anterior fita que ell mateix va fer divendres passat a la cursa d’skiathlon en el mateix mundial, on va finalitzar en dotzè lloc.

Per això, el fondista va comentar que «realment no puc demanar més. Sabíem que arribava aquí amb un bon estat de forma i em vaig plantejar fer un top10. Sabia que era quasi impossible, però just ha sortit avui la cursa de millor nivell del Mundial». En aquest mateix sentit es va expressar l’entrenador i director de la secció de fons, Joan Erola: «Estem molt contents, perquè després dels extraterrestres, els nòrdics, i Poromaa estem nosaltres, i crec que, potser, ha fet la millor carrera que he vist... espectacular».