PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Des de dalt, t’adones de la fragilitat del planeta; si no el cuidem, serà un drama»

Entrevista a Ana Bru, organitzadora de viatges a l'espai a Andorra i Espanya

Per Albert Belis

Ana Bru.
Ana Bru. | Bru&bru

Comercialitza, a Espanya i a Andorra, viatges diversos, però en destaca sobretot un: el que va a l’espai, en concret a l’estratosfera, a uns 30 quilòmetres de distància. El preu és elevat, però l’experiència segur que val la pena. Se surt des de Florida, al Kennedy Space Center, a bord de la nau Neptú, que s’enlaira amb un globus aerostàtic. També està preparant un viatge en dirigible al Pol Nord.

–Qui hi estigui interessat, què hauria de fer?
–Doncs haurien de trucar-me. La inquietud ens porta a tenir diversos projectes a l’espai.

–La primera dona de l’Estat espanyol que farà un viatge turístic a l’espai.
–Tinc aquest caràcter inquiet i curiós, m’encanta explorar. Amb el meu pare, sempre que podia m’escapava a fer viatges, sobretot de fires vinculades a la seva feina. La vida d’estar en contacte i conèixer gent, m’apassionava. Et dona una visió del món, que és molt gran i hi ha moltes cultures. Per tant, viatjar ha format part de la meva vida des de petita. Vaig fer dret i em vaig adonar que el que m’agradava era organitzar viatges. Des d’aleshores, he anat aprenent dia a dia fins a l’oferta exclusiva que tinc ara per gent que busca anar un pas més enllà, perquè el viatge dels teus somnis no està a internet, ja que la màgia la creen les persones. Per això cal buscar gent interessant que et facin viure la destinació d’una manera diferent.

–Quant al viatge a l’estratosfera, l’està oferint, però encara no s’ha fet mai, oi?
–S’està construint la càpsula, hem vist els dissenys interiors que s’estan fabricant. És molt còmode, és per vuit passatgers i un pilot, amb uns grans finestrals i pots observar la vista des d’allà.

–Quan es podrà fer aquest viatge?
–A partir de la primavera de l’any vinent, es faran els vols de prova per verificar que tot funciona correctament, perquè la seguretat és el més important en aquest tipus de viatge, amb un personal professional i especialitzat. Quan puguem participar en un d’aquests vols ho farem i quan estiguem a punt organitzarem viatges comercials. Tot el que venc, primer ho provo.

–Hi ha gent que ja està apuntada?
–Sí, hi ha una gran expectació, però a mi m’agrada anar pas a pas i tocar de peus a terra.

–Quants diners costa?
–Són 125.000 dòlars, que inclou tots els entrenaments.

«No hi ha res més enriquidor que viatjar, és una inversió per tota la vida; el destí dels teus somnis no està a internet»

–La preparació és la mateixa que ha de fer un astronauta?
–Mai hem pretès ser astronautes professionals, en concret no he nascut per això. Però sí que estic a favor que es comenci a democratitzar l’espai, en el sentit que molta gent hi pugui anar amb diferents projectes que s’estan llançant últimament. En aquest cas, has d’aprendre una sèrie de nocions bàsiques i és ideal per fer un viatge amb tota la família, des dels avis fins als nens, no hi ha limitació. Tens wifi, càtering i cambra de bany, és una manera més tranquil·la de veure la curvatura de la Terra.

–Com és la nau Neptú?
–Són unes butaques ergonòmiques, confortables i reclinables que et permeten tenir una visió de les finestres de la càpsula. És com un seient esportiu però més còmode. A la zona central hi ha un bar on se serveix allò que el passatger desitgi. És una manera fàcil de gaudir de l’experiència. L’ascensió, per exemple, és similar a la d’un globus. És còmode, vas assegut i pots caminar per la càpsula.

–La càpsula va dins un globus?
–El globus es fa servir per a l’ascensió, i ara s’ha adquirit un vaixell que servirà de plataforma per poder enlairar la càpsula i el globus des de diferents parts del món. I s’aterra al mar, on un vaixell et ve a recollir.

–S’han fet viatges similars o és nou?
–S’han fet coses similars, perquè van molt lligats als viatges que està fent la NASA. És un mateix equip que comparteix tecnologia i la voluntat de sostenibilitat, ja que es redueixen al màxim les emissions de carbó i les naus són reutilitzables.

–És perillós?
–No, hi ha coses més perilloses, com ara circular per l’AP-7 un cap de setmana. Una de les premisses és la seguretat i per això fins que no estigui testat i verificat no es faran.

–Els viatges a l’espai són el futur del turisme?
–Sense obviar totes les meravelles que tenim al planeta Terra, existeix una evolució natural dels viatges. Els antics exploradors feien servir tècniques que ara les estem reprenent. No podem creure que el que tenim ja funciona, sempre s’ha d’anar un pas més enllà. En un hotel, ara el luxe no és un camp de golf o un spa, sinó un hort que subministri aliments sans que els clients puguin menjar. A l’hora de viatjar, hem de mirar enrere i introduir noves tècniques, per exemple un viatge amb dirigible al Pol Nord, que també l’oferim.

–Tornar enrere?
–Tornar al passat i fer un homenatge als antics exploradors. Mai cap dirigible ha aterrat al Pol Nord, tot i que hi ha gent que hi ha anat. Però ara ho fem d’una manera gens invasiva.

«Existeix una evolució natural dels viatges i per això ara estem reprenent les tècniques dels antics exploradors»

–Però tota aquesta oferta deu ser només per rics, no?
–Hi ha molts criteris i prioritats, com ara col·leccionar rellotges o comprar-te cotxes cars. Això és una inversió de per vida, no hi ha res més enriquidor que viatjar. És cert que té un preu, però cada cop que ho recordes o ho pots compartir serveix. A més, ara tenim preus avantatjosos per comprar-ho amb antelació, perquè més endavant s’anirà incrementant. Pel que fa al dirigible, també tenim plaça, i jo seré una de les primeres persones que hi aterraré. Tenim vuit cabines per 16 persones. El viatge dura 72 hores i ara val uns 200.000 euros.

–Com es veu la Terra des de l’estratosfera?
–Tot i que encara no hi he anat, sí que m’he ficat dins del simulador per sentir aquestes sensacions, i se m’ha posat la pell de gallina. Quan estàs allà dalt, equipat amb una granota espacial, t'adones que ets fora.

–L’estratosfera no és ben bé l’espai?
–No estàs en òrbita i ingravidesa, encara tens atracció de la gravetat cap a la Terra. Però quan veus aquesta imatge, penses, la meva família està allà baix i el planeta l’hem de cuidar. T’adones de la fragilitat del planeta i que no som res, com formigues. I, a més, si no cuidem el planeta, això serà un drama.

–Es percep el canvi climàtic?
–No és la meva especialitat, però he viatjat força vegades a l’Àrtic, ara faré aquesta expedició al Pol Nord, he arribat fins on hi ha els ossos polars, i en determinades èpoques de l’any veus que els hi falta gel o al contrari, n’hi ha moltíssim, és cíclic. A Andorra, la neu acaba d’arribar ara i fa quatre dies anàvem amb màniga curta. Hi ha coses que passen que estan fora del nostre control, però a l’època glacial també passaven. L’home fa disbarats, com els xinesos, que fan ploure quan volen a base de productes químics. Tot això la natura ho pateix i al final ho pagarem. Passen moltes coses que algú hi ha qui li interessa pel negoci que s’hi mou al voltant. Quan viatges t'adones de com ha canviat el clima, les espècies en extinció.

–La seva feina és la seva afició?
–És la meva passió i es nota. Els clients ho perceben, perquè tot el que recomanem ho hem viscut en primera persona. Coneixem a gent molt interessant a tot el món.

PUBLICITAT
PUBLICITAT