PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«No és el moment d’anunciar un avançament electoral»

Enseñat recorda que hi ha 21 lleis pendents més importants que el pressupost

Per Victoria Gómez Pérez, Àlex Pont

Membres del Govern i el Consell General durant el ball tradicional.
Membres del Govern i el Consell General durant el ball tradicional. | SFGA/CEsteve

Tot i que la setmana que ve se sabrà finalment si hi ha avançament electoral o no, ahir el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, va donar una pista prou reveladora: «No és el moment d’anunciar un avançament electoral. Actualment, hi ha 21 projectes de llei i proposicions de llei a tràmit parlamentari», va etzibar, tot detallant que es tracta de qüestions de medi ambient, justícia i crèdits extraordinaris per a habitatge social, entre altres. I és que quan s’anunciï la data dels comicis, aquestes lleis «decauran» donant prioritària absoluta al pressupost. «Però les solucions, no estan en el pressupost, sinó en les 21 lleis», va insistir Enseñat. De fet, es va mostrar partidari d’esgotar al màxim la legislatura, encara que això suposi haver d’esperar sis mesos més, temps en què es podrien treballar els textos pendents, la majoria dels quals són de relativa complexitat. «Un dels projectes més importants és el que ha de desencallar el col·lapse a la Batllia. Deixar-la passar per avançar un mes les eleccions no tindria sentit», va apuntar el demòcrata. Així mateix, va afirmar que la reforma de l’impost de societats és «irrenunciable» per a la majoria i que aquesta, que s’ha d’aprovar entre novembre i desembre, «va abans que el pressupost». En una línia similar, el principal implicat, el cap de Govern, Xavier Espot, va apuntar que la data dependrà de l’estat dels projectes legislatius que estan en tràmit parlamentari. «És difícil saber quan es convocaran, perquè hi ha tràmits que van més ràpids que d’altres, però es faran en el moment propici quan tinguem enllestida la feina que tenim encomanada», va assenyalar Espot. El que sí que té clar, tot i que tampoc ho va anunciar, és si s’hi presentarà o no i, un cop passi el debat d’orientació política, ho tractarà amb l’executiva del partit. 

D’altra banda, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, també veu «impossible» un escenari electoral imminent, ja que des del mateix Govern els han reconegut que el pressupost a hores d’ara no està acabat. «Hem demanat [a l’Executiu] que si l’han de presentar la setmana que ve o d’aquí a 15 dies ens avisin, ni que sigui per cortesia política, però ens han assegurat que no és quelcom imminent», va manifestar López. I va afegir: «Si no hi ha pressupost, no hi ha eleccions». 

El ministre de Finances, i màxim responsable de l’elaboració dels números, Eric Jover, no va voler donar massa detalls al respecte, si bé sí que va explicar que s’apostarà per la sostenibilitat de les finances públiques i va recordar que s’ha fet un esforç de contingència per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania. Això, però, no ha de ser «contradictori» per tirar endavant noves inversions i demandes, així com «palanques de futur» que «consolidin l’estat del benestar sense retallar recursos». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT