Encamp
El Ministeri de Turisme ultima la seva reubicació a Radio Andorra
Les obres de rehabilitació i desamiantatge del lloc han tingut un cost de cinc milions d’euros
El Ministeri de Turisme i l’agència Andorra Turisme es reubiquen a Encamp, concretament a l’antic edifici de Radio Andorra, un espai en el qual també es construirà un museu situat a la primera planta «per apropar al públic el mobiliari propi de l’emissora i alguns dels aparells radiofònics més representatius de la infraestructura», va indicar la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. Tanmateix, fins al 2024 no es posarà en funcionament, ja que actualment s’està estudiant quin tipus de proposta cultural s’hi adequa millor. Entre les idees, s’inclou la possibilitat d’oferir visites a demanda i una experiència en format virtual, adaptada als més joves. En aquest sentit, la ministra va explicar que el museu no estarà sempre obert i, per tant, disposarà d’hores convingudes per poder realitzar la visita. «Això ens permet, d’una banda, un estalvi per no haver de mantenir obert l’espai tot el dia sense certesa d’afluència de públic i, d’una altra banda, donar una resposta acurada, perquè podrà ser regulat i l’edifici disposa d’un equip de restauradors que poden oferir una visita molt completa», va afegir Riva. No obstant això, la periodicitat està per establir, tot i que la ministra de Cultura va indicar que «sabem que a demanda pot funcionar molt bé i confiem que es vagi autoregulant, perquè potser esperem una afluència més massiva al principi».
Quant a la inversió, les obres de rehabilitació de l’immoble i desamiantatge de l’espai, que van començar el 2018, han tingut un cost total de cinc milions d’euros, però encara falta la partida pressupostària per acabar de dissenyar la part museística, que es desenvoluparà a partir del 2023.
Si bé el projecte del museu està en stand by, el trasllat a les oficines per part de l’equip d’Andorra Turisme es durà a terme a partir d’aquest 19 de setembre, en una primera fase. Més tard, s’incorporaran els treballadors del Ministeri de Turisme. En total, l’edifici tindrà cabuda per aproximadament una cinquantena de persones. Alhora, les dependències que acollien a l’agència ja no s’utilitzaran, fet que representa un estalvi de 80.000 euros anuals de lloguer.
Amb l’objectiu d’obrir les portes a la ciutadania al patrimoni del Principat, l’edifici va acollir ahir primer a periodistes i a les autoritats, i després a la població, que van poder visualitzar un vídeo amb la història de Radio Andorra i van passejar per les instal·lacions per apreciar els resultats de la rehabilitació. El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, que també va prendre part de la visita, va valorar que «avui és un dia fins i tot d’emocions, de gran satisfacció, de veure un projecte que ha durat moltíssims anys després d’una gran inversió i una gran feina amb la implicació de molts professionals i de tota l’administració pública». Pròximament, el 24 de setembre està prevista una segona jornada de visita. Per finalitzar, Torres va remarcar que «amb aquestes portes obertes a la ciutadania volem que tothom descobreixi la història de Radio Andorra, com era, com s’hi treballava i una mica el nou ús que li donarem».
Amb tot, la reubicació del ministeri de Turisme confirma la voluntat del Govern de descentralitzar les diverses dependències de l’Executiu, repartint-los arreu del territori i donant visibilitat a equipaments emblemàtics, com ja s’ha fet anteriorment amb l’hotel Rosaleda i el projecte actual a l’hotel Casamanya.