PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes clou el 2021 amb un superàvit de dos milions d’euros

La parròquia acollirà una etapa de ral·li de la 31a edició del Tour Auto amb un crèdit de 35.000 euros

Per El Periòdic

Un moment del Consell de Comú d’Escaldes-Engordany.
Un moment del Consell de Comú d’Escaldes-Engordany. | ANA / M.P.

Escaldes-Engordany clou el quart trimestre del 2021 amb un superàvit que s’enfila fins a 1.953.453 euros i un endeutament que ascendeix als 8.305.000 euros. Malgrat que el 2021 va continuar sent un any atípic marcat per la pandèmia, la corporació va cloure el període amb uns ingressos de 26,8 milions, una xifra que es manté similar a la d’anys anteriors,  però en què no s’engloben alguns imports habituals com els que provenen de l’impost de la construcció  amb unes despeses per valor de 24 milions, aproximadament. Tot i això, el comú va aprovar reconduir per al pressupost del 2022 algunes despeses de compromisos adquirits que sumen un valor total de 4.530.000 euros i que es finançaran amb romanents de tresoreria.

El cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Joaquim Dolsa, va exposar que, actualment, la situació financera del comú «és envejable», malgrat que aquest any «caldrà invertir en el manteniment de certes infraestructures» com el Prat del Roure, «descuidades per corporacions anteriors». De fet, està previst que enguany s’inverteixin 500.000 euros per a la impermeabilització de la teulada de l’equipament i evitar així les filtracions d’aigua actuals. La votació del punt, però, no va rebre el suport dels consellers de Demòcrates, els quals hi van votar en contra, al·legant un increment considerable de despeses de personal (793.000 euros) i una manca d’ingressos i d’inversions.

El conseller de la minoria Jordi Vilanova va criticar que la modificació del POUP, que es va dur a terme fa uns mesos, «ha aturat certs projectes» i, per tant, «s’han deixat d’ingressar diners». A més, va defensar que la majoria podria haver tirat endavant certs projectes necessaris a la parròquia «com la remodelació de la segona planta de la Llar de jubilats». En aquest cas, es tracta d’una partida de 68.000 euros que també s’ha reconduït per a l’exercici 2022. «És una manca de planificació tenint en compte que la llar va estar molts mesos tancada durant la covid i es podria haver treballat més intensament», va afegir.

Energia

Amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 i lluitar contra el canvi climàtic, el comú va donar el vistiplau a l’aprovació d’un conveni amb FEDA relatiu a les xarxes de calor i de fred de la parròquia i a l’optimització dels recursos energètics.
En aquest sentit, la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, va explicar que diversos edificis públics deixaran d’escalfar-se amb combustibles fòssils «gràcies a l’acord signat amb la companyia elèctrica, que preveu la connexió d’instal·lacions com el Prat del Roure, el Prat Gran i les escoles bressol a la nova xarxa de calor i de fred». L’acord, també inclou l’ampliació dels terrenys cedits pel comú per tal de fer la instal·lació.

A més a més, dins del conveni amb FEDA, també es va acordar la posada en marxa d’un estudi que avaluï la xarxa d’aigua termal de la parròquia per tal de conèixer «quin és el seu potencial», segons va assenyalar Gili. Tenint en compte que es tracta d’una energia «neta i natural», la voluntat de la corporació és optimitzar-la de la millor manera i saber quan profit se li pot treure en benefici dels ciutadans.

31a edició del Tour Auto

Finalment, el Consell de Comú va aprovar, amb el vistiplau de la minoria, un suplement de crèdit per valor de 35.000 euros destinats a acollir una etapa de la 31a edició del Tour Auto, un dels ral·lis més prestigiosos del món, que se celebrarà del 25 al 30 d’abril. Es tracta d’un compromís que la corporació ha agafat amb Andorra Turisme, que hi destinarà 50.000 euros, segons va informar l'ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT