PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS denuncia falta de solucions per l’habitatge als pressupostos

Lamenta que la majoria tombi les seves esmenes i anuncia el vot contrari dilluns vinent

Per Albert Belis

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, ahir a la plaça del Consell General.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, ahir a la plaça del Consell General. | PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) va comparèixer ahir davant del Consell General just el dia que la comissió de Finances havia enllestit l’informe sobre la tramitació del pressupost de l’Estat del 2022, que es votarà dilluns vinent al ple de la cambra. En aquest sentit, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va aparèixer davant els mitjans de comunicació visiblement contrariat, segons el seu parer, per la falta de solucions al problema de l’habitatge que la majoria (Demòcrates, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos) aporta en els pressupostos.

D’aquesta manera, López va anunciar que el seu grup ha presentat fins a cinc reserves d’esmena (sobre l’habitatge) i un vot particular, que fa referència als percentatges de reemborsament de la CASS en relació amb les despeses vinculades a l’atenció sanitària, després que els grups de la majoria hagin rebutjat catorze de les quinze esmenes que la formació socialdemòcrata havia presentat al projecte de comptes, algunes de les quals referents a la problemàtica de l’habitatge. De fet, l’única que ha estat aprovada és la que fa referència als costos i despeses en operacions de recerca, salvament, rescat o socors.

Les cinc reserves d’esmena presentades pel PS s’hauran de debatre durant la sessió de dilluns vinent, tot i que el seu contingut ha estat rebutjat en les esmenes inicials. «Com a mínim haurem de tenir un debat que no hem tingut en comissió, i així haurem de conèixer el motiu pel qual sistemàticament no s’accepten les nostres propostes en matèria d’habitatge; el que és segur és que fins ara no s’ha fet res en matèria d’habitatge per als ciutadans i pels col·lectius que més pateixen», va afirmar López.

«Per nosaltres –va afegir–, si no hi ha propostes en matèria d’habitatge, aquest pressupost està fora del que els ciutadans estan demanant, ja que totes les enquestes apunten cap al mateix sentit, així que és inacceptable que en l’eina política més important per part del Govern que és el pressupost no s’hi recullin propostes per donar solució a aquest problema. És un pressupost continuista, no és el nostre, és absolutament inútil perquè dona l’esquena als ciutadans i no es vol ni tan sols estudiar o atansar posicions amb el principal partit de l’oposició, que no fa altra cosa que proposar solucions en aquest aspecte», va denunciar López. 

Per aquest motiu, el PS votarà en contra del pressupost durant la sessió de dilluns vinent. Segons el líder socialdemòcrata, «no és una novetat, però és cert que la situació de l’habitatge cada cop és pitjor, que no hi ha solucions, i totes les mesures que s’han pres no van precisament en la línia de facilitar l’accés a l’habitatge a la població que té més dificultats, sinó a l’especulació immobiliària d’alta renda».

Les objeccions que els socialdemòcrates van presentar en les esmenes fan referència a la creació d’un fons ministerial per afavorir la construcció d’habitatge de titularitat pública a un preu assequible, un fons que comptava amb 34 milions d’euros que provenien del recinte multifucional, que «encara no té ubicació», i la recaptació de l’impost de pisos buits. Segons els socialdemòcrates, això hauria possibilitat que hi haguessin uns 2.500 habitatges disponibles. «Amb una recaptació mínimament eficient de l’impost d’habitatges buits, sumat a la inversió de 34 milions d’euros del recinte multifucional, significava uns 40 o 45 milions d’euros en quatre anys per habitatge públic», va assegurar López.

PUBLICITAT
PUBLICITAT