PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’oposició critica els comptes del 2022 per il·legals i falta de partides socials

La Sindicatura rebutja el recurs de Terceravia perquè el projecte de llei «reuneix els requisits formals»

Per Albert Belis

El ple del Consell General, ahir durant el debat del pressupost de l’any vinent.
El ple del Consell General, ahir durant el debat del pressupost de l’any vinent. | L\'A

Tot i ‘l’aliança’ de Terceravia i el Partit Socialdemòcrata (PS), les esmenes a la totalitat que van presentar les dues formacions al projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2022 no van prosperar ahir al ple del Consell General gràcies als vots dels partits de la majoria: Demòcrates, Liberals d’Andorra (L’A) i Ciutadans Compromesos (CC). D’aquesta manera, els comptes de l’Estat continuen el tràmit parlamentari i podran ser aprovats aproximadament d’aquí a un mes, mentre que els grups podran presentar-hi esmenes fins el 9 de desembre. Els dos partits principals de l’oposició van esmenar els números del Govern per a l’any vinent per considerar-los il·legals, no incloure partides en àmbits socials rellevants i fer previsions d’ingressos poc realistes.

El debat va ser especialment tens entre el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i el ministre de Finances, Eric Jover. «Presenten uns comptes més, i haurien de ser especials; no estan a l’alçada del moment, ja que no hi ha impuls polític per evitar que ningú es quedi enrere», va afirmar López. El líder socialdemòcrata va detallar la falta de partides que, a criteri seu, haurien d’incloure els comptes en àmbits essencials com l’habitatge, les pensions, els autònoms i empresaris, la cultura, els esports i la salut mental. En aquest sentit, el PS va anunciar que presentarà una esmena per a fer obligatòria la inscripció al registre de pisos buits, per tal que els propietaris que no lloguin el seu habitatge hagin de fer front a l’impost corresponent.

També va criticar la previsió d’ingressos, que considera que no s’ajusta a les previsions dels sectors econòmics, i el conjunt de la gestió de les finances públiques. «El dèficit està descontrolat, hi ha un forat en els comptes públics i un descontrol pressupostari, la situació és alarmant; vostè és el capità d’un vaixell que no sap on va», li va etzibar López al ministre Jover. El dirigent socialdemòcrata va denunciar, a més, que amb aquesta situació «sense precedents» aquest fos el Govern amb més ministres, secretaris d’Estat, assessors i informes encarregats.

Per la seva banda, Jover va qualificar fins en dues ocasions d’«extraordinari» el pressupost i va apuntar la possibilitat de presentar uns nous comptes més endavant si la situació ho requereix per les «altes dosis d’incertesa» del moment. Va recordar algunes de les grans xifres dels números, com ara l’increment del 10% i el 8% en despesa sanitària i social respectivament. Al mateix temps, va augurar un retorn a la normalitat en els ingressos per la recaptació dels impostos directes i indirectes. També va detallar algunes de les apostes de l’Executiu que es veuen reflectides en partides, com ara la taxa verda, el transport públic, el pla Renova, la transformació digital, l’heliport, l’aeroport o el recinte multifuncional. També va parlar del dèficit, que va considerar que cal «relativitzar-lo», i l’evolució en positiu, al seu parer, de l’endeutament. Per últim, va explicar que el Govern havia rebaixat els tipus d’interès i incrementat els venciments.

Per últim, la intervenció del president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, va coincidir amb l’anunci, per part de la Sindicatura, del rebuig al recurs presentat per la formació sobre l’admissió a tràmit del projecte de llei del pressupost, ja que «garanteix» que els membres del Consell General «puguin exercir els seus drets», perquè el text «reuneix els requisits formals necessaris» per a la seva tramitació.

A banda d’això, Pintat va explicar el conflicte amb la legalitat dels comptes pels canvis de criteris que inclouen. «Es pretén canviar quinze lleis, no compartim aquesta forma de legislar, ja que no hi ha transparència ni seguretat jurídica», va afirmar Pintat. Segons Jover, «reconec que hem canviat els criteris, però sota el paraigua de la llei de finances públiques; ho hem fet altres vegades i ho tornarem a fer si cal, no som immobilistes». «Ha costat, però al final ha reconegut que han canviat els criteris; la norma no s’ha aplicat, no es pot canviar la llei d’aquesta manera», va respondre el líder de Terceravia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT