PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS denuncia que el pressupost no compleix amb la legislació

López acusa Jover de «falsejar» la previsió d’ingressos

Per Albert Belis

Pere López, amb els mitjans de comunicació.
Pere López, amb els mitjans de comunicació. | PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) presentarà esmena a la totalitat al projecte de pressupost presentat pel Ministeri de Finances el 2 desembre vinent al Consell General, segons va anunciar ahir el president del grup parlamentari, Pere López. D’entrada, els socialdemòcrates consideren que els comptes presenten defectes de forma i que per això no compleixen amb la Llei de finances públiques. «Com a mínim està al límit», va afirmar López. 

El president del grup parlamentari va explicar que  s’ha produït un canvi informàtic en el procés de digitalització que fa que «ens costi bastant de treballar», ja que «la classificació per projectes s’ha modificat, i en alguns casos no hi apareix la comparació amb exercicis anteriors».  D’aquesta manera, «amb la informació que ens han transmès es fa molt difícil presentar esmenes, així que esperem que les dades que ens falten arribin en les properes setmanes», va afirmar López, que va afegir que havien demanat una reunió amb el Ministeri de Finances per abordar aquest tema i que, de moment, no havien rebut cap resposta. «Estàvem acostumats a un format, està bé que es facin canvis, però pel camí hem perdut informació, de manera que hem demanat una eina més senzilla com ara un full de càlcul», va afegir.

La posició contrària de la formació socialdemòcrata als comptes de l’Estat per al proper exercici es basa també amb la previsió d’ingressos que va presentar el ministre Eric Jover. Pere López va revelar que en els darrers dies s’havien trobat amb diferents sectors turístics (estacions d’esquí, hostaleria, restauració i comerç), i que aquests els havien presentat una previsió d’ingressos que podria baixar entre un 20 i un 25 per cent respecte a fa dos anys, just abans de la pandèmia, sobretot per culpa que aquest hivern la majoria de turistes que es preveu que visitin Andorra siguin dels mercats de proximitat. En canvi, el projecte de pressupost preveu un increment de més del 10%, va recordar López. «Quan preveus uns ingressos que no hi ha cap possibilitat que es materialitzin, els diners no arriben i el dèficit es dispara. Si tothom es dona per content amb un -20%, fer una previsió positiva del 10% no té cap lògica. Això no és equivocar-se, és maquillatge pressupostari, falsejar les dades», va denunciar el dirigent socialdemòcrata.

El PS tampoc veu bé el capítol de despeses que preveuen els comptes presentats pel Govern, sobretot en tres aspectes: habitatge, salut mental i pensions. En el primer àmbit, la formació denuncia que no hi ha cap inversió prevista en habitatge social o públic, i tampoc en els números de l’Institut Nacional de l’Habitatge. En salut mental, segons el PS, no hi ha un increment de partides, tot i que és un aspecte que la pandèmia ha fet que requereixi més pressupost. I, pel que fa a les pensions, López va demanar incrementar les més baixes o bé introduir una tretzena paga. «No hi ha aportacions suplementàries per les grans problemàtiques», va sentenciar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT