PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un nou pacient ingressat a l’hospital a causa de la Covid

Macron anuncia una tercera dosi de la vacuna per als padrins

Per El Periòdic

La terrassa de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
La terrassa de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | MARICEL BLANCH

El Govern ha fet públiques les últimes dades sanitàries vinculades a la Covid-19 en què es van detectar 14 casos nous en les darreres 24 hores. Els positius registrats eleven a la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia de coronavirus al Principat de 14.809 persones. Els casos actius, en aquests moments, han baixat a 265, 24 menys que dimecres. El total d’altes és de 14.416, 36 més que la darrera actualització. Pel que fa a la pressió hospitalària, augmenta i suma un nou pacient a planta. Així, hi ha set persones ingressades, dos de les quals es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI), les dues amb ventilació mecànica (un d’ells, un turista no resident). Quant als vaccins contra la Covid-19, des de l’inici del pla de vacunació ja s’han administrat 91.319 dosis: 49.995 corresponents aprimeres dosis i 41.324 a segones.

A escala internacional destaca que el president de França i copríncep, Emmanuel Macron, ha anunciat que el país començarà a oferir una tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus a persones grans i grups vulnerables després de l’estiu. «Ens estem preparant, com altres països, per a posar aquesta tercera dosi a les persones de més edat i més fràgils. Ho farem a partir del retorn de les vacances», va assenyalar el mandatari gal davant l’avanç de la variant delta del virus, altament contagiosa. D’aquesta manera, va especificar que s’ha establert que «per a fer front a aquest virus fan falta recordatoris», tal com va explicar en un vídeo a través de la xarxa social Instagram amb el qual busca resoldre els principals dubtes dels francesos. «Probablement es necessitarà una tercera dosi. No per a tots ara mateix. [...] En aquesta etapa només aquests col·lectius es veuran afectades», va manifestar. Segons el Ministeri de Sanitat francès, «per a la majoria de les persones, la vacuna continua sent eficaç nou mesos després de la primera injecció», si bé es va reconèixer que no dona tan bons resultats passat un any.

Pel que fa al país veí del sud, Salut durà a terme divendres dos cribratges a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran. En concret, es faran a la Seu d’Urgell i Puigcerdà, davant l’increment generalitzat de casos de contagis a la regió.

Finalment, cal destacar l’interés que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha mostrat per la variant lambda, coneguda també com a andina o peruana. Segons els experts, va aparèixer a finals del 2020 i, tal com indiquen les dades de l’OMS, està darrere del 71,6% dels contagis al Perú, el 37% dels registrats a l’Argentina i el 32% a Xile, on la vacunació massiva no ha pogut frenar l’impacte d’aquesta soca. No obstant això, la pròpia organització reconeix que ara com ara hi ha una «evidència limitada sobre la seva virulència i resistència a la immunitat». Per tant, tot i que les dades assenyalen que sí, no està provat ni és possible afirmar encara si aquesta variant és més transmissible que d’altres , si causa una malaltia més greu o si torna menys efectives a les vacunes: «No tenim molta informació, en comparació amb les altres variants», va admetre el viròleg de la Universitat de Xile Ricardo Soto-Rifo que ha estudiat la darrera variant. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT