PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

S’aprova la revisió del pressupost en un debat carregat de retrets

Terceravia planteja fer un treball conjunt i el PS titlla de «pèssima» la gestió dels recursos per part del Govern

Per Lídia López

La síndica general, Rose Suñé, en un moment de la sessió celebrada ahir.
La síndica general, Rose Suñé, en un moment de la sessió celebrada ahir. | Twitter / Consell General

El Consell General va aprovar ahir el Projecte de llei d’aprovació d’un pressupost extraordinari pel 2021 i també l’actualització del Pla d’equilibri financer d’aquest pel que fa a les despeses extraordinàries derivades de la Covid-19. Aquesta modificació, segons va detallar el ministre de Finances, Eric Jover, sorgeix del «compromís» de l’Executiu d’anar desenvolupant les revisions escaients en funció de l’evolució de la mateixa pandèmia, i si bé «la situació no està resolta, consideràvem oportú tornar a la cambra per actualitzar l’articulat a partir de les dades que ho justifiquen».

Així, després d’un «hivern extremadament dolent i una primavera de recuperació tímida», que no han contribuït a una recuperació dels ingressos per part de l’Administració, Jover va exposar que, per contra, el Govern ha hagut de seguir fent front econòmicament als efectes de la pandèmia: polítiques socials, els ERTOs i el sistema sanitari, va recordar el ministre. Tot plegat, va comportar una correcció a l’alça del dèficit previst, passant dels 65 milions a 129. «No estic orgullós que es dupliqui aquesta xifra, però hem intentat donar les eines necessàries per fer front a la situació i ho seguirem fent per estar al costat de la població», va reiterar.

Aquests arguments, però, no van convèncer a l’oposició. Des del grup socialdemòcrata, Pere López va apuntar que el nou debat pel pressupost d’enguany era «la crònica d’una mort anunciada», fruit «d’una mala gestió dels comptes públics, que fins i tot qualificaria de pèssima». D’aquesta manera, López va etzibar que amb l’increment del dèficit «no es pot considerar que la gestió dels recursos sigui rigorosa», fent referència, per exemple, al que va titllar de «descontrol» envers els ERTOs i altres mesures implementades. En aquest sentit, el titular de Finances va respondre, al voltant de l’acusació de gestió pèssima, que al llarg dels governs de Demòcrates, les observacions emeses per part del Tribunal Constitucional s’han anat reduint any rere any.

Per la seva banda, Terceravia + Unió Laurediana + Independents, que va presentar una esmena a la totalitat que no va prosperar, va defensar amb la compareixença de Josep Pintat que, tenint en compte el context, «s’haurien de fer polítiques entorn de la incertesa», i essent conscient de la impossibilitat de fer previsions en una situació que s’ha demostrat molt canviant, va proposar prendre com a «punt de partida» la xifra del PIB del primer trimestre d’enguany. Així mateix, el conseller també va lamentar que amb aquest pressupost no es compleixi la Regla d’Or sobre el sostre de despesa previst per les institucions, respecte del qual Jover va manifestar que el llindar es recuperaria en l’exercici 2023. Per tot plegat, Pintat va apostar per establir un debat conjunt al voltant de la partida pressupostària tenint en compte el marc econòmic actual, i va suggerir encetar un treball «sense presses» respecte d’una nova legislació. Una idea que no va progressar, ja que es va validar el text presentat per l’Executiu. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT