PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

50 anys del BC Andorra

El club celebra aquesta important efemèride amb una exposició fotogràfica sobre la seva història i evolució

Per Vicente Pallarés

La sala de l’exposició, on es poden veure algunes fotografies i objectes representatius.
La sala de l’exposició, on es poden veure algunes fotografies i objectes representatius. | BCA / MARTÍN IMATGE

El MoraBanc va presentar ahir l’exposició sobre els 50 anys d’història del Bàsquet Club Andorra al CIAM. «Un repàs per les imatges que mostra com ha canviat el país i nosaltres amb ell» va manifestar el president de l’entitat, Gorka Aixàs, i una representació gràfica de l’exponencial creixement d’un club que va néixer a Escaldes-Engordany i avui dia representa tot un país a les competicions espanyoles i europees. «Tenim un pavelló ple i més de 250 nens a les categories inferiors», va recordar Aixàs en referència al desenvolupament del conjunt tricolor al llarg del temps, sobretot, dels últims anys, en els quals el club ha treballat per «intentar fer un projecte que porti Andorra fora de les nostres fronteres», segons el president, que està segur «que així ha estat». Amb la classificació assolida pel top 16 de l’EuroCup un cop més i donant guerra a la Lliga Endesa, el club torna d’aquesta manera als seus orígens. «El club va néixer a aquesta parròquia i té molt sentit estar avui aquí», va manifestar el màxim mandatari del club en la presentació d’aquest recorregut per 5 dècades de vida d’un projecte ambaixador del Principat. Sobre aquests orígens, va posar la cirereta del pastís la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, que va mostrar la fotocòpia de l’acta fundacional del club, «un regal de l’entitat» que Riva encara conserva.


Allà, es poden trobar fotografies i objectes destacats. Històries i records. «Per a explicar la nostra trajectòria, les imatges ajuden molt. Ens agrada que la gent que ho ha viscut s’hi vegi i ens fa una especial il·lusió per la gent que ha construït el club», va confessar Aixàs. «Hi havia moltes fòrmules, però el president em va comunicar aquesta iniciativa i estic encantada que l’esport adopti una vessant cultural», va expressar la ministra. A l’acte tampoc podia faltar la representació escaldenca, mitjançant la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili. «No teníem massa clar quan podríem celebrar aquest esdeveniment. Ara ho hem aconseguit i estem molt contents, va subratllar Gili, que va mostrar la seva satisfacció de «veure l’evolució de l’equip, que va començar amb gent d’aquí i és un orgull que s’hagi convertit en un equip important amb molts èxits», recordant que competeix a l’ACB, «la segona lliga més important després de l’NBA» i així i tot «han aconseguit ser una família i fer ambient». A més, la cònsol major va destacar la seva simpatia pel lema Mai Por, del qual el MoraBanc fa gala de no rendir-se en cap circumstància, fet que està demostrant aquesta temporada plena de lesions i de contratemps.


Al llarg d’aquests 50 anys, el MoraBanc ha tret jugadors com els germans Colom o ara els germans Bartolomé i això fa que s’enganxin més nens que vulguin formar part del club des de ben petits. «L’esport és un factor il·lusionant i necessari per la formació i la diversió. El més important és que s’ho passin bé i creixin amb els valors d’aquest esport. Hi ha referents i això els agrada», va explicar Aixàs, que presideix l’entitat esportiva amb la pedrera més nombrosa del país.


Aquests són alguns dels moments històrics del Bàsquet Club Andorra durant aquests 50 anys:

 

1970
Fundació de l’entitat


El club va ser fundat amb el nom de Club de Basket Les Escaldes el dia 12 de juny de 1970. L’any següent, concretament, el 12 d’abril s’aprova el canvi de nom de l’entitat per l’actual Bàsquet Club Andorra.

 

1992
Primer ascens a l’ACB


La temporada 1991/92 conclou amb el primer equip proclamant-se campió de la Lliga Nacional Catalana B, i en la mateixa temporada, també campió de la Lliga Espanyola de Primera B assolint el major èxit de la història del club fins al moment, l’ascens a la Lliga ACB. 

 

1996
Descens a Lliga LEB


La temporada 1995/96 l’entitat perd la categoria i baixa a la lliga LEB, que també finalitza perdent, aquesta vegada, per motius extraesportius. Dues temporades després, es va produir una desfeta i el filial va assumir el rol de primer equip.

 

2009
Ascens a LEB Plata


Aquest ascens destaca perquè va ser  quan l’equip es va començar a consolidar de nou al bàsquet professional espanyol i poc després es va aconseguir l’ascens a LEB Or.

 

2014
Nou ascens a l’ACB


El club va oficialitzar l’ascens a la màxima competició després d’aconseguir abonar la quantitat corresponent per a disputar la Lliga Endesa.

 

2019
Semifinals d’EuroCup


El MoraBanc va caure a les semifinals de la competició continental contra l’Alba de Berlín.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT