PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Massana aprova un pressupost ampliable de gairebé 14 milions

La principal inversió serà l’eixamplament de les carreteres secundàries entre Escàs i Sispony

Per Lídia López

Els consellers massanencs voten un dels 15 punts tractats a la sessió d’ahir, la darrera del 2020.
Els consellers massanencs voten un dels 15 punts tractats a la sessió d’ahir, la darrera del 2020. | Comú de la Massana / Eduard Comellas

El Comú de la Massana va aprovar ahir un pressupost per a l’exercici 2021 de 13.942.246,07 euros, és a dir, un 4,18% menys que l’anterior. El projecte s’ha «elaborat seguint la pauta de menys a més», segons va apuntar el conseller de Finances, Jordi Areny, si bé la cònsol major, Olga Molné, va assegurar que «serà evolutiu i s’adaptarà en funció de la necessitat», a la vegada que va reconèixer que «per raó de la pandèmia, hem hagut de ser molt prudents a l’hora de fer el pressupost». 

El capítol de despeses de l’any 2021 contempla un gruix d’inversions per valor de 2.325.314,87 euros, un 25,7% menys que el 2020. D’aquestes, la més important serà la de 678.566,39 euros per a l’eixamplament de carreteres secundàries de la parròquia, concretament, la zona de Terra Mora entre els nuclis d’Escàs i Sispony, i també el pont d’accés a Escàs. Seguidament, la corporació massanenca vol tirar endavant les obres de condicionament de l’abocador de Beixalís per 263.649 euros.

El comú també vol potenciar les àrees naturals de la parròquia, i per aquest motiu, destinarà 255.000 euros al Parc Natural del Comapedrosa, que inclouen un embelliment de l’entrada, l’empedrat del camí del refugi i dues passarel·les per travessar el riu Pollós. A més, també invertirà prop de 200.000 euros en l’adequació dels berenadors de Font Mallol i Fons del Besurt.
Així mateix, el capítol d’inversions també inclou millores en la xarxa d’aigua, el condicionament d’un aparcament al Mas de Ribafeta o nous fanals per la parròquia, entre d’altres.

Encara dins del desglòs del pressupost, Areny va compartir que el pròxim exercici, es preveuen unes despeses corrents un 2,06% superiors a les d’enguany, amb un total de 9.333.768,20 euros. Així mateix, malgrat i fer un càlcul prudent de la xifra d’ingressos com a efecte directe de les restriccions originades per la pandèmia del coronavirus, i que poden tornar a sorgir l’any vinent, el conseller també va considerar que «en vistes de les demandes de construcció, preveiem seguir recaptant força el 2021».

Poca execució de despeses  

En aquest sentit, a la sessió també es va fer una lectura de la liquidació provisional de comptes a finals del tercer trimestre del 2020, on s’havia executat el 44,61% del pressupost de despeses, és a dir, uns 7,5 milions d’euros, que Areny va descriure com un «baix nivell d’execució» a causa de també per la Covid-19. Pel que fa als ingressos, se n’havien executat el 71,16%, on el conseller de Finances va destacar l’augment de la recaptació per impostos indirectes, fruit del creixent interès per viure i o tenir un negoci a la parròquia. A més, a 30 de setembre, el deute total consolidat acumulat era de 15 milions d’euros. Per tot plegat, la previsió de tancament era d’executar un 96% del pressupostat.

En relació amb la resta d’elements aprovats a la sessió de Consell de Comú, el darrer de l’any i que va comptar amb un total de 15 punts, la corporació també va aprovar per unanimitat l’ampliació fins a l’any 2070 de la concessió a EMAP, que la cònsol major va descriure com una forma «de donar-li oxigen» a causa de les restriccions del coronavirus que van comportar un tancament prematur de la darrera temporada d’hivern, un estiu a mig gas, i un nou hivern d’incertesa, per tal que la societat «tingui més temps per amortitzar les inversions que s’han fet». A més, el comú també va aprovar una aportació extraordinària d’1,5 milions a la societat per millorar-ne la viabilitat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT