Escaldes-Engordany
El Govern afirma que treballa amb la Generalitat amb «discreció»
Fàbrega demana que els habitants de l’Alt Urgell tinguin la mateixa mobilitat que els del Principat
Salut registra 67 nous positius, que sumen 887 casos actius, i hi ha 19 persones hospitalitzades
«Qualsevol element que afecti la normal arribada de turistes ens provoca neguit i ens ocupem [de resoldre’l]». Així de taxatiu va ser ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, en relació amb els contactes que el Govern manté amb la Generalitat de Catalunya sobre el pla de desescalada que afecta directament al Principat. Ara bé, aquests contactes es mantenen amb «normalitat i discreció», ja que el pla és només «un esborrany» i, mentre no hi hagi una decisió ferma, «no ens hem de precipitar». «El que toca és coordinar-nos i col·laborar [amb la Generalitat] perquè ens tinguin en consideració», va insistir Jover, tot afegint que les converses són igualment actives amb els governs espanyol i francès, ja que «busquem el menor impacte econòmic i sanitari».
Una solució al tancament perimetral català podria passar per la creació d’un corredor sanitari que permetés que ciutadans d’altres indrets poguessin creuar la comunitat autònoma per arribar a Andorra. Tot i que Jover no va confirmar aquesta possibilitat, sí que va admetre que «volem que totes les nacionalitats ens puguin visitar per gaudir del nostre país».
La Seu dona un cop de mà
En una línia similar, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, va expressar al govern català el seu «neguit» sobre el pla de desescalada, especialment pel que fa a la mobilitat, i va recordar que les relacions entre Andorra i la Seu són molt importants per a totes dues bandes, ja que a més dels perjudicis econòmics també hi ha conseqüències socials i vincles personals entre els ciutadans. Per això, segons va apuntar RàdioSeu, Fàbrega va reclamar una flexibilització del tancament de la frontera, tal com ja es va fer durant el confinament de la primavera i va demanar que en tot moment es garanteixi «que els habitants de l’Alt Urgell tinguin la mateixa mobilitat que els d’Andorra», en cas que la Generalitat contempli un tractament especial pel Principat.
Tanmateix, l’alcalde de la Seu no es va estar en elogis cap a Andorra i va reiterar a les autoritats catalanes la «gran col·laboració» que el Ministeri de Salut andorrà ha prestat a la ciutat des de l’inici de la pandèmia, amb accions com ara «la cessió de llits d’UCI, la realització de proves PCR als seus laboratoris i, sobretot, una col·laboració molt estreta en el control de casos positius» mitjançant la coordinació entre els serveis d’Atenció Primària del Principat i de l’Alt Urgell per fer seguiment de contagis.
Amb tot, Jover va prometre que mentre la població «ho passi malament», el Govern tindrà «l’obligació d’emprendre les accions necessàries per mantenir el màxim nombre de treballadors en els seus llocs de feina i perquè sobrevisquin tots els negocis». En aquest sentit, va assegurar que «gràcies» a les últimes polítiques emprades per l’Executiu «ara tenim el coixí financer necessari per ser al costat dels ciutadans».
Finalment, i de cara als protocols de la temporada d’hivern, el ministre Portaveu va reconèixer que «estem acabant de tancar serrells», perquè la situació sanitària, les decisions polítiques i la tecnologia de diagnòstic canvia gairebé cada dia i, per tant, «no és bo avançar-se».
Actualització sanitària
D’altra banda, en la darrera actualització sanitària anunciada ahir pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es va seguir demostrant la tendència a la baixa dels darrers dies de la corba epidemiològica amb la detecció de 67 nous positius, que sumen 887 casos actius. Les defuncions es mantenen en 76 i la planta Covid del centre sociosanitari del Cedre continua buida.
Quant a la pressió hospitalària, en aquests moments hi ha 19 ingressats (17 més que en l’última actualització), 10 a planta i nou a l’UCI, sis dels quals requereixen ventilació mecànica. En aquest punt, Benazet va recordar que les persones a l’UCI necessiten estar-s’hi entre tres i set setmanes, el que suposa que aquesta tensió encara s’allargarà uns dies. Amb referència a la població escolar, hi ha 26 aules sota vigilància activa (11 menys que dilluns), vuit en vigilància total (cinc menys) i 18 en vigilància parcial, el que vol dir que algun dels seus alumnes és positiu i roman aïllat.