PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La capital recorda l’inici de les escoles esportives

Andorra la Vella va ser capdavantera, fa 30 anys, en el món de l’esport aquí

Per El Periòdic

L’Estadi Comunal Joan Samarra Vila.
L’Estadi Comunal Joan Samarra Vila. | Arxiu ANA

L’arxiu comunal d’Andorra la Vella recorda com la capital, fa 30 anys, va ser capdavantera en el món de l’esport al país en la gestió de les activitats adreçades a potenciar l’esport, sobretot entre infants, en les escoles esportives. Cada estiu són centenars els nens i nenes que participen en les activitats esportives i de lleure que organitza el comú al cicle ‘Viu l’estiu’, o que prenen part dels diferents campus esportius. Actualment, uns 2.000 infants hi estan inscrits cada curs.


La construcció de diverses instal·lacions esportives es va dur a terme als anys 80, fruit del creixement demogràfic que requeria nous elements per a la població associats a l’oci i l’esport. Així, l’any 1983 es va inaugurar l’Estadi Comunal Joan Samarra Vila, el 1988 es va posar en funcionament el pavelló cobert de l’Estadi Comunal i el 1991, la piscina olímpica dels Serradells. En el document de l’arxiu, s’indica que un cop en marxa les instal·lacions, el comú va crear un departament d’educació física dins l’estructura organitzativa que es va activar el curs escolar 1986-1987 sota l’organització del conseller Josep Maria Cosan, i els primers professors d’educació física van ser Marta Arana i Marcel Itzcovith. Als primers anys, el ventall d’esports es limitava a la gimnàstica esportiva, rítmica, atletisme o bé al futbol, bàsquet o voleibol, però amb el pas del temps l’oferta es va anar ampliant. De fet, a partir del curs 1991-1992, els clubs de la parròquia van passar a assumir l’organització de les escoles d’iniciació esportiva, amb el suport del comú.


En un principi, les activitats segueixen el calendari escolar, però tal com es veu en el document, l’estiu del 1987, el comú va oferir per primera vegada activitats esportives durant el període de vacances com una alternativa d’oci saludable. L’oferta lúdica s’ha treballat de manera conjunta amb el departament de Social, amb activitats esportives i de lleure. Actualment s’ofereixen 23 activitats d’iniciació esportiva, totes organitzades per clubs esportius de la parròquia amb el suport del comú, amb l’excepció de la natació per a nadons que organitza el departament d’Esports.

PUBLICITAT
PUBLICITAT