PUBLICITAT

Intercanvi de perspectives sobre la història del país

Els tretzens debats de recerca han començat aquest dilluns

Per El Periòdic

Inici dels tretzens debats de recerca.
Inici dels tretzens debats de recerca. | ANA/A.S.

Els tretzens debats de recerca prenen un caràcter històric i es basaran en l’intercanvi de perspectives sobre Andorra i algunes regions afines. El projecte rep el nom d’Instantànies històriques. Segons va explicar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, «les últimes edicions havien estat més de caràcter científic i ens va semblar que parlar de la història era important» tenint en compte els historiadors que hi ha al país i als que es dediquen a la recerca basant-se amb Andorra. La ministra, per altra banda, va emfatitzar que l’intercanvi de perspectives és un dels punts forts i una de les riqueses d’aquests debats. El moderador del cicle, Alan Ward, va afegir, a més, que la idea és que «la recerca no és una cosa individual que fa cadascú sol sinó que és un procés d’intercanvi d’idees».


Ahir, va tenir lloc la conferència d’Eudald Guillamet sobre el descobriment de la primera pintura rupestre on hi apareix un camell. L’autor va mostrar com les noves tecnologies i les noves tècniques ajuden a la conservació de la pintura rupestre prehistòrica, ja que, segons va indicar, «es tracta d’un art que és molt fràgil i molt difícil de conservar»; i dels historiadors Albert Villaró i Oliver Vergés que van tractar aspectes que podrien esdevenir temes de recerca en investigació d’història de cara al futur.


Les xerrades, que estan organitzades pel Govern d’Andorra i la Societat Andorrana de Ciències (SAC) i que reben el patrocini de MoraBanc, van començar ahir i duraran fins al dimarts vinent. El cicle s’havia de celebrar el mes de març passat i a causa de la pandèmia de la Covid-19 es va haver de posposar. Així i tot, Ward va apuntar que la majoria de conferenciants van poder assistir als debats a excepció d’un que per motius laborals impartirà la conferència de forma virtual. Sobre aquest cicle, Vilarrubla va afegir que valia la pena unir esforços i celebrar els debats perquè «és un fòrum de reflexió i de compartir la recerca al país i pel país». El dimarts es faran les ponències de Joan Lluís Ayala amb Aproximació a la repercussió de la Primera Guerra Mundial al Principat d’Andorra, Jordi Buyreu amb Estudi demogràfic de l’Andorra moderna (s. XVI- 1830) i Pau Castell, que explicarà La cacera de bruixes a Andorra.

PUBLICITAT
PUBLICITAT