PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern posarà una lona de protecció a Sant Vicenç d’Enclar

La reconstrucció del monument començarà a la primavera

Per Elisabet Cortiles

El campanar de Sant Vicenç d’Enclar, esfondrat després de les precipitacions
El campanar de Sant Vicenç d’Enclar, esfondrat després de les precipitacions | SFGA

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va avançar ahir que hi ha prevista, «com més aviat millor», la instal·lació d’una lona de protecció sobre les pedres enderrocades de l’església de Sant Vicenç d’Enclar. Riva va confirmar-ho durant el recorregut que va fer amb la premsa per les instal·lacions del nou Ministeri de Cultura, ubicat a l’antic hotel Rosaleda. «De moment posarem la cobertura i fins que no tinguem més feina avançada no hi haurà cap acció que no sigui la de vigilància i la d’instal·lació de la lona», explicava la ministra. 

Després de la reunió que dijous passat el ministeri va tenir amb l’equip tècnic que ha de reconstruir el monument, Riva va assegurar que no hi ha cap altra trobada prevista dels comitès, els quals tenen la consigna d’anar facilitant la informació a mesura que la vagin tenint.  «Va ser una reunió molt tècnica. Ens van demanar poder-se desplaçar in situ al lloc dels fets per valorar millor les necessitats que tindran alhora de refer el campanar», deia la ministra. Des del Govern es comparteix la postura de l’equip tècnic d’utilitzar, en la mesura que es pugui, el material que es va ensorrar per a la reconstrucció. 
 

Des del ministeri no van concretar cap data per a la instal·lació de l’estructura, que protegirà l’esfondrament

Pel que fa al pressupost, Riva va declarar que no hi ha cap despesa confirmada però va indicar que ja hi ha un pressupost bàsic que neix de la llei de patrimoni sobre la conservació dels béns d’interès cultural. «Per a la preservació de Sant Vicenç es prioritzarà que sigui d’aquí però també estem tramitant que hi hagi una partida específica que s’incorporaria al pressupost 2020», va concloure la ministra.

L’ensorrament /
L’episodi de pluges intenses que es va viure a mitjans de desembre va provocar l’esfondrament del campanar de l’església de Sant Vicenç d’Enclar. Malgrat els visibles danys soferts, els tècnics del Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura i Esports van sostenir que l’estructura del monument no estaria afectada. 

El campanar de Sant Vicenç d’Enclar és un dels onze monuments que figura en el primer document de treball de la candidatura transnacional per a la Unesco sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra. Tot i això, des del Govern es va assegurar que l’imprevist no suposa cap contratemps en relació amb els terminis fixats per l’organisme internacional, ja que fins al maig no hi haurà una segona reunió de copilotatge en la qual no s’haurà d’entrar en la realitat del monument. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT