PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

«El tret diferenciador del nostre projecte és la reflexió i la concreció de les mesures»

Entrevista a Cerni Cairat, candidat de Desperta Laurèdia.

Per Lara Ribas

El candidat de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat.
El candidat de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat. | Maricel Blanch

Cerni Cairat té estudis empresarials i es dedica a l’empresa familiar. Amb tan sols 26 anys, ha volgut aixecar la seva veu per manifestar el descontentament de certs lauredians amb el rumb de la parròquia i treballar per construir un nou projecte de futur. Amb aquesta idea i sota el paraigua de Desperta Laurèdia fa el salt a la política en els propers comicis comunals.  

–Quins són els eixos principals del seu programa? 
–Hem volgut fer un programa centrat a retornar la qualitat de vida a Sant Julià, però concretant-ho en fets i mesures encaminades sobretot a recuperar l’activitat comercial, a convertir la parròquia en un pol de coneixement i d’emprenedoria, a fer un comú transparent i obert a escoltar les persones, a recuperar el respecte pel nostre entorn i a posar en valor el llegat patrimonial i l’activitat cultural. 

–Com volen gestionar les finances? 
–Aquest últim comú ha estat molt opac i no ha difós informació, de manera que desconeixem quina és l’actual capacitat financera. Nosaltres defensem el principi de sostenibilitat i volem ser completament transparents així com motivar el poble a participar en les institucions públiques.

–De quina manera? 
–És bàsic una comunicació fluïda a través de suports digitals amb la gent del comú, però també apostem per les reunions de poble sobre qüestions concretes, tant per informar com perquè la ciutadania pugui opinar. A més, volem publicar butlletins sobre què està fent el comú de forma regular i obrir processos consultius.

–Quines inversions prioritzaran?
–La primera voluntat és fer una anàlisi completa de la situació financera tant del comú com de les societats participades i explicar-ho a la gent. I a nivell d’inversió pensem que la primera ha de ser la gestió de residus per reduir-los de la via pública i ser proactius perquè la gent no embruti els carrers. 

–I fent-ho extensiu a la xarxa viària, què proposen? 
–Hi ha certs punts dels accessos als quarts que per falta de neteja i de manteniment de talussos estan força deteriorats i s’hi ha d’actuar. A més, per facilitar la mobilitat, creiem que s’ha de coordinar la freqüència del transport públic amb les necessitats dels veïns. 

–Quin model de turisme defensen? 
–S’ha de buscar un fil conductor de tots els actius de la parròquia per crear un turisme més qualitatiu. I això també passa per canviar el model de Naturlandia, que s’ha de centrar en el turisme de lleure esportiu, però també cal millorar-ne el servei de restauració. A més, volem donar un sentit pedagògic al parc per atreure escoles i centres de recerca.

«El ràfting és respectuós amb l’entorn, però a nivell tècnic no és viable; de manera que no hi hem d’insistir més»

–Descarten la tirolina i el ràfting?
–Sí. Pel que fa al ràfting, creiem que és una activitat respectuosa amb l’entorn, però a nivell tècnic s’ha demostrat que no és viable, de manera que creiem que no hi hem d’insistir més. L’entorn del riu ha de ser un espai social per a la gent de Sant Julià i el que hem de fer és recuperar el passeig del riu i encarar l’entorn cap a la pesca. 

–Què proposen per als joves i la gent gran? 
–Creiem que és important recuperar la figura de l’educador de carrer per recollir les inquietuds dels joves i que els pugui orientar en tota l’activitat que es fa a Sant Julià. I per a la gent gran, volem obrir un centre de dia amb l’objectiu de retardar el seu ingrés en residències geriàtriques. 

–En matèria d’habitatge, què faran? 
–No hi ha una única fórmula per solucionar-ho, però creiem que a nivell de comú es poden aportar incentius fiscals a través de les cessions econòmiques, així com implementar nous models d’habitatge com el cooperatiu per tal d’ampliar l’oferta. 

–Com volen potenciar la universitat?
–Hem estudiat diferents propostes per augmentar la capacitació de la universitat i creiem que aquest creixement ha d’anar en paral·lel a la creació d’una residència d’estudiants. I nosaltres volem potenciar la col·laboració entre l’UdA, el Centre de Formació Professional, l’IEA i tots els centres de recerca que hi ha a la parròquia, ja que són clau per al desenvolupament d’un nou sector d’activitat. 

–Com veuen la lluita amb la resta de candidatures?
–Hi ha certa coincidència programàtica, però pensem que el tret diferenciador del nostre projecte és la reflexió que hi ha darrere, la concreció de les mesures i sobretot el model que portem per a Naturlandia. Creiem que la gent ho valorarà perquè agraeix que hi hagi una nova força política capacitada per aportar un nou projecte.

PUBLICITAT
PUBLICITAT