PUBLICITAT

Andorra la Vella

López desconfia de la previsió de creixement ecònomic del Govern

El PS critica que només l’1,29% del pressupost es destina a les quatre grans preocupacions dels ciutadans

Per Adrià Esteban

El president del grup parlamentari del PS, Pere López, i el conseller general socialdemòcrata, Carles Sànchez.
El president del grup parlamentari del PS, Pere López, i el conseller general socialdemòcrata, Carles Sànchez. | PS

El president del grup parlamentari del PS, Pere López, va expressar ahir el seu recel per les previsions «massa optimistes» del Govern respecte al creixement econòmic dels propers quatre anys. És per això que des de la formació socialdemòcrata van presentar ahir dues esmenes a la totalitat en relació al marc pressupostari  i al projecte de pressupost que ha elaborat l’Executiu, que s’afegeixen a la que ja va presentar terceravia dimarts passat. 

«Les estimacions de creixement sorprenen que siguin tan elevades quan hi ha bastantes veus que parlen de previsions pitjors», va assegurar López, qui va recordar que l’any 2018 l’economia andorrana va créixer en un 2,5%. En aquest sentit, el marc pressupostari de Govern estableix un creixement mitjà pels propers quatre anys del 3,3% del PIB. Segons López, aquestes xifres «no s’aguanten» atès que «es vol mantenir la línia d’ingressos de màquines recaptatòries que malmeten el poder adquisitiu de les famílies», va afirmar el dirigent socialdemòcrata en referència a FEDA i Andorra Telecom. A més, López va lamentar que les previsions econòmiques puguin arribar a comportar un augment de les tarifes d’ambdues parapúbliques, justament l’antítesi del que propugna la seva formació.

Quant a la previsió d’ingressos, López també va desconfiar de la recaptació per les taxes d’importació de tabac. «La previsió de liquidació d’aquest any xifra que estem en una reducció d’entre el -7% i el -8% i això a final d’any es pot traduir en una recaptació d’ingressos del tabac nou milions d’euros inferior», va assenyalar el conseller del PS. Respecte a les despeses financeres, López va discrepar dels valors que va oferir l’Executiu i va considerar que «s’haurien d’ajustar a l’alça» tenint en compte «el deute que es va acumulant a cada exercici» i que «difícilment els tipus d’interés poden estar més baixos del que estan ara». Així mateix, López també es va mostrar contrari a algunes de les partides de despesa recollides al capítol de transferències, concretament aquelles que fan al·lusió al dèficit sanitari, als comuns, a les escoles i a les subvencions a la cultural.

En resum, el president del grup parlamentari del PS va definir el marc pressupostari com un «mer full de càlcul» i va augurar que «això ens abocarà cap a un increment impositiu davant de la incapacitat per contenir la despesa per part de l’actual majoria».

Crítica al projecte de pressupost

D’altra banda, el conseller del PS, Carles Sánchez, va exposar que les «quatre grans preocupacions de la ciutadania» –habitatges, salaris, pensions i transport públic segons es desprèn del darrer estudi del CRES– només estan representades en un 1,29% en el projecte de pressupost. «És un problema d’on es destinen els recursos. Ni l’habitatge, ni els salaris, ni les pensions per la gent gran, ni el transport públic són una prioritat de l’actual majoria parlamentària», va afirmar López.

A l’hora de desglossar el percentatge, Sánchez va assegurar que les partides destinades a habitatge suposen el 0,46% del total del pressupost, els ajuts a les pensions de solidaritat reben el 0,59% de la inversió total del pressupost general i les aportacions destinades al transport públic constitueixen un 0,24% del total del pressupost. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT