PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern preveu agafar quatre milions més d’Andorra Telecom

A banda del 100% dels dividends, l’Executiu afegirà també part dels beneficis per la venda de Más Móvil

Per Lídia Raventós, Laura Cugat Ruiz

La façana de l’edifici comercial d’Andorra Telecom.
La façana de l’edifici comercial d’Andorra Telecom. | Maricel Blanch

El pressupost de l’any vinent elaborat pel Govern inclourà, com ja comença a ser habitual, els beneficis d’Andorra Telecom del 2018. A més, però, aquesta vegada l’Executiu també es quedarà quatre milions més provinents de la venda de la participació de l’empresa de telecomunicacions a l’empresa espanyola Más Móvil el 2017. Així es desprèn del marc pressupostari per al període 2020-2023 que ahir es va publicar al Butlletí del Consell General. En el document s’argumenta que  «vist que en l’exercici 2019 només s’ha previst repartir el 100% del resultat ordinari de l’any 2018, tot i que la companyia va obtenir un resultat extraordinari de 24 milions d’euros fruit de la venda de la seva participació en la companyia Más Móvil l’any 2017, el pressupost de l’any 2020 preveu, a banda de repartir el 100% del resultat ordinari de l’any 2019, repartir també quatre milions d’euros del resultat extraordinari de l’any 2017, que aniran destinats a accelerar la transformació digital de l’Administració general i, com a conseqüència, del país.
 

El Govern afirma que els diners aniran destinats a «accelerar la transformació digital de l’Administració»

Els quatre milions de més queden reflectits en la projecció d’ingressos que fa l’Executiu, concretament en la partida d’ingressos patrimonials, passant dels 34,46 liquidats enguany als 35,77 milions previstos per al 2020. Pel que fa als beneficis que també es reparteixen de FEDA, el document indica que la voluntat es mantenir el criteri utilitzat fins ara i agafar, en aquest cas, el 30% del resultat de la companyia d’electricitat. 

Segons el ministre portaveu, Eric Jover, aquesta decisió no és un «element novedós», ja que els dividends d’Andorra Telecom i de FEDA «amb major o menor proporció sempre s’han distribuït pel propietari» i s’han «utilitzat pels pressupostos generals de l’Estat». En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el titular de la cartera de Finances va indicar que «la utilització dels dividends no té un objectiu concret, si bé es veritat que aquest any una part dels dividends d’Andorra  Telecom els hi hem donat una finalitat de la naturalesa de l’empresa». En el mateix sentit, Jover va reiterar que «en cap cas la política de distribució de dividends disminueix els serveis» de l’empresa de telecomunicacions i va assegurar que «la salut de les dues empreses està completament garantida, tenen fonts de reserva importants i la distribució de dividends es fa a posteriori que les empreses marquin quines són les inversions necessàries per garantir els serveis al país». 

Així mateix, el ministre va indicar que «una de les nostres voluntats» és que «el país faci un pas endavant en la transformació digital». I, segons Jover, «si volem fer un salt qualitatiu, només ho podem fer amb uns recursos necessaris a curt termini» com els que s’han incorporat en el projecte de pressupost del 2020 provinents d’Andorra Telecom i que han «d’accelerar la transformació digital». 
Cal recordar que el pressupost del 2020 encara no s’ha presentat públicament però sí que s’ha avançat que preveu un dèficit de 23 milions. Per tant, sense la nova quantitat agafada d’Andorra Telecom la xifra negativa seria encara més elevada. 

Previsions positives

D’altra banda, el mateix document preveu que tant el nombre d’assalariats com el PIB creixi en els propers anys. En concret, pel que fa al PIB nominal es preveuen xifres del 4,4% pel 2020, del 3,9% el 2021, 3,6% el 2022 i 3,3% el 2023. Pel que fa als assalariats, l’increment va des del 2,8% a l’1,4%. 

Pel que fa a les despeses, destaca també la prevista pel que fa al personal, que incrementarà un 3,29% en el proper exercici i continuarà creixent en els anys següents fins a passar dels 118,9 milions liquidats el 2019 als 132,1 milions previstos pel 2023. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT