PUBLICITAT

Andorra la Vella

El pressupost 2019 preveu un dèficit de 13,14 milions

La xifra prevista és la més baixa dels vuit anys de mandat demòcrata

Per Lara Ribas

El ministre de Finances, Jordi Cinca, lliurant el pressupost a la subsíndica general, Mònica Bonell.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, lliurant el pressupost a la subsíndica general, Mònica Bonell. | M.F.

El pressupost per a l’exercici 2019 preveu un dèficit de 13,14 milions d’euros, el més baix de tot el mandat demòcrata. Malgrat el balanç negatiu, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va destacar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que representa una reducció «molt significativa» –de fins al 48,8%– respecte al dèficit previst en l’exercici 2018. El projecte de llei del pressupost per al 2019 preveu uns ingressos de 444.771.051 euros –un 4,64% més que l’any anterior– i unes despeses de 457.908.499 euros –les corrents, un 2,59% superiors; les d’inversió i transferències de capital, un 4,46% inferiors; i les financeres, un 1,15% superiors–, de manera que el balanç serà negatiu. 

Tot i així, Cinca va voler posar de relleu que per primera vegada en els vuit anys de Govern demòcrata sí que s’aconseguirà un superàvit de gestió, de 235.316 euros, ja que la suma de les despeses de funcionament i de capital són inferiors als ingressos. «Hem aconseguit una situació força capdavantera quant al sanejament de les nostres finances», va manifestar el ministre de Finances. A més, va ressaltar que el projecte de llei d’enguany compleix amb tots els paràmetres de la llei aprovada al 2014 i que s’ha aconseguit mantenir el dèficit de caixa per sota de l’1% del PIB. «I aquest any s’ha fet un pas més i s’ha situat inclús per sota del 0,5%», va subratllar. 

Digitalització

Cinca va presentar el projecte de pressupost per a l’exercici 2019 ahir al matí al Consell de Ministres i després de rebre la seva aprovació va acudir a registrar-lo al Consell General. Tal com va ressaltar el ministre de Finances, es tracten dels primers pressupostos que el cap de Govern ha signat electrònicament. A més, es van lliurar en format digital. «Hem traslladat en paper només el primer llibre dels pressupostos; la resta ho hem fet a través d’un USB», va explicar Cinca. Tot i que ahir ja va avançar les grans xifres d’aquest pressupost, no serà fins al proper dilluns que en desgranarà tots els detalls en una roda de premsa. De moment, va avançar que el nivell d’inversió pública per al 2019 serà notable malgrat ser un any d’eleccions i, per tant, de transició.

PUBLICITAT
PUBLICITAT