PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Pere Pastor és nomenat com a representant del país al Tribunal Europeu de Drets Humans

Els resultats certifiquen el que es preveia i li donen la majoria absoluta

Per El Periòdic

A l’esquerra, Pere Pastor, nou jutge del TEDH.
A l’esquerra, Pere Pastor, nou jutge del TEDH. | Tony Lara
El qui s’havia postulat com a favorit per representar el Principat a Estrasvburg, Pere Pastor, va ser ahir formalment presentat com a futur membre del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Així ho va notificar ahir el Govern a través d’un comunicat oficial de premsa.
El ministeri d’Afers Exteriors va informar dels resultats de l’elecció del jutge andorrà a l’òrgan judicial internacional després d’haver estat elegit com a magistrat a títol d’Andorra al TEDH per un mandat de 9 anys no renovable que s’encetarà el proper 1 de novembre.
 
Vist que la candidatura de l’actual jutge a títol d’Andorra, Josep Casadevall, finalitza el proper 31 d’octubre del 2015, el Govern, de conformitat amb l’article 22 de la Convenció per a la salvaguarda des drets humans i de les llibertats fonamentals, va presentar el passat desembre una llista de tres candidats a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa perquè procedís per majoria de vots emesos a l’elecció d’un jutge a títol d’Andorra al Tribunal.
 
Aquesta votació va tenir lloc ahir durant la Sessió Ordinària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que va començar el passat dilluns i que finalitzarà aquest mateix divendres, 24 d’abril. 
 
Els resultats no han sorprès en el si del sector. De fet, el degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, nom que també apareixia a la llista, ja havia donat per fet aquesta elecció abans no tingués lloc el procés d’elecció. Badia va defensar que la de Pastor és una bona elecció i que «farà un bon paper i ens representarà molt bé, seguint la tradició de tenir un bon jutge, com el que hem tingut fins ara», Josep Casadevall.
 
Perfil del seleccionat/ Pere Pastor és jurista expert en l’àmbit de l’administració. Va oferir els seus serveis durant més d’una dècada com a batlle a la Seu de la Justícia, a més d’haver estat també magistrat del Tribunal Superior des del 2011.
 
Els candidats/ A més de Pastor, aspiraven a la plaça andorrana l’advocada Patricia Quillacq i el ja esmentat Francesc Badia, degà del Col·legi d’Advocats. Les votacions no van deixar cabuda a dubtes. Pastor es va endur la majoria absoluta del total de 180 vots emesos, amb 108 mostres de suport. Badia i Quillacq es van endur 28 i 32 vots, respectivament. Els restants van ser blancs o nuls.
 
A més de la comissió presentada en nom d’Andorra, també es van votar ahir les representacions austríaca, finlandesa i irlandesa. El suport donat als elegits per aquests tres Estats és encara major que el rebut per Pastor. La finlandesa Pauliine Koskelo va sortir favorita amb 139 vots, l’irlandesa Síofra O’Leary va rebre 123 butlletes de suport i, per últim, l’austríaca Gabriele Kucsko-Stadlmayer, 108 vots.
 
Tots quatre faran presa del seu paper com a jutges de la Cort Europea  dels Drets Humans durant el transcurs d’aquest exercici i no podran desenvolupar cap altra tasca amb què es pugui veure interrompuda la seva feina a favor de la Cort.
 
Pastor treballarà juntament amb 46 altres magistrats, cadascun d’ells elegit d’entre els jutges que cada Estat membre del Consell d’Europa presenta per a la composició del tribunal de justícia internacional.
PUBLICITAT
PUBLICITAT