PUBLICITAT

Andorra La Vella

Govern valora una recompra de deute de cara al 2024

Abans s’ha de veure com s’acaba liquidant el pressupost d’aquest 2023

Per Sònia Lecha

El ministre de Finances, Ramon Lladós, durant la compareixença d’avui.
El ministre de Finances, Ramon Lladós, durant la compareixença d’avui. | Consell General.

S’està valorant una recompra de deute de cara al 2024, ha comentat el ministre de Finances, Ramon Lladós en la ronda de preguntes posterior a la compareixença sobre el marc pressupostari de l’actual legislatura i el Projecte de llei de pressupost per a l’exercici 2024. Lladós ha concretat que «estem esperant a final d’any a veure com s’acaba liquidant el pressupost 2023, però té dues implicacions, i s’ha de ser molt mesurat en això». 

Per una banda, el fet de recomprar un deute significa que en un futur no s’ha de retornar. Per exemple, un deute on hauràs de retornar 100 euros d’aquí a cinc anys, ara potser només n’hauràs de tornar 80, és a dir, un compromís que a futur t’alliberes d’aquesta responsabilitat. Per altra banda, els interessos associats amb aquest deute, des del moment de recompra fins al final, ja no els has de pagar perquè no els tens. Això té un impacte financer, però «s’ha de ser molt prudent perquè ara tenim una situació privilegiada i no podem estalviar-nos això i haver-ho d’endeutar d’aquí a un parell d’anys», ha especificat el ministre. 

Aquesta recompra es faria «amb una mica de superàvit que pugui haver-hi i amb una mica de superàvit de l’any passat que encara en tenim una mica», ha comentat Lladós. 

Durant la compareixença el ministre de Finances va exposar els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscals pel marc pressupostari de la legislatura 2023-2027. En primer lloc, està l’article 12 que és la limitació d’endeutament del 40% del PIB, en el qual Lladós ha comentat que «estem lluny del 40% tot i que ens hem recuperat de la Covid molt més ràpid del que estava previst». El segon objectiu és l’article 15, que consisteix en què la despesa màxima no pot superar el dèficit de l’1% del PIB i es va comentar que la previsió és que l’any 2027 el dèficit sigui de 36,6 milions d’euros. L’article 16 és la regla de la despesa corrent i l’evolució interior al creixement estimat pel PIB d’aquell any que engloba el tercer objectiu. En quart lloc, està l’article 19, que és el compte de compensació, un 0,5% de la despesa i el límit de la ràtio d’imposició directa sobre el total de la imposició. La ràtio actual és d’un 46,9% i la previsió pel 2024 és que sigui d’un 47%. I finalment, el cinquè objectiu és l’article 20 i parla sobre que el límit de la imposició directe no pot superar el 40%. 

Respecte a l’últim, el ministre ha comentat que no és qüestió de canviar la ràtio. Lladós creu que s’ha de pensar més perquè «aquesta diferència de la despesa corrent passa només quan l’IPC està molt alt. L’economia està canviant, cada vegada creixen més els impostos directes i menys els indirectes, això de manera estructural». 

Finalment, pel que fa a la recaptació del 2023 estarà al voltant dels 6,5 milions d’euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT