PUBLICITAT

Escaldes - Engordany

Nous sobres per garantir el vot a persones cegues

El nou reglament reforça l’autonomia de les persones amb discapacitat

Per El Periòdic

Una persona exerceix el seu dret a vot.
Una persona exerceix el seu dret a vot. | ARXIU ANA

El Govern ha presentat els nous sobres de vot que inclouen codi QR per garantir l’exercici del vot de les persones amb discapacitat visual.

La proposta, inclosa dins d’un nou reglament, aplica mesures que reforcen la garantia de l’autonomia de l’exercici al vot per part de les persones que pateixen discapacitat, segons va publicar el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). La nova regulació s'ha aprovat per introduir millores relacionades amb la inclusió.

Dins de les novetats relacionades amb les persones amb discapacitat visual hi ha la incorporació de noves tecnologies d’accessibilitat amb suport electrònic i sonor. Tenint en compte aquests criteris, els nous sobres i papereres de vot implementats, incorporen un codi QR a la part inferior dreta del davant que informa a quina circumscripció corresponen, sigui parroquial o nacional.

A més, les paperetes tindran l’extrem inferior dret arrodonit per facilitar a les persones amb discapacitat visual identificar el lloc on se situarà un codi QR que els permetrà, igual que a la resta de lectors que ho desitgin, accedir al seu contingut en àudio.
En aquesta línia, els detalls concrets que estan relacionats amb la informació electoral, l’accessibilitat a l’entorn electoral, el desplaçament per anar a votar, l’emissió del vot accessible, l’assistència per votar i la delegació de vot es poden consultar a la Llei 44/2022.

Per la seva part, el reglament inclou tots els paràmetres bàsics amb els detalls concrets que s’ajusten al màxim disseny universal i a les necessitats de les persones amb discapacitat.

El Govern garanteix a les persones amb discapacitats sensorials, el dret d’accessibilitat als comicis i a tota la informació relacionada amb les votacions electorals. Per exemple, es pot incloure la subtitulació i la llengua de signes per a les persones sordes. També per a les persones que tenen una discapacitat cognitiva, es facilitarà la lectura amb pictogrames i símbols, així com la inclusió del braille i els dispositius de conversió de la informació en àudio . 

PUBLICITAT
PUBLICITAT