PUBLICITAT

Mathieu Garaud Creador d'Autèntic Abelles

«Les abelles són les que tenen el secret de la mel»

Per Sònia Lecha

El creador d'Autèntic Abelles, Mathieu Garaud.
El creador d'Autèntic Abelles, Mathieu Garaud.

Mathieu Garaud és el creador de l’empresa Autèntic Abelles. És de nacionalitat francesa, però fa 23 anys que viu a Andorra. Garaud és cuiner de professió, però apicultor per amor, i ha canviat la feina per un altre tipus de vida. Va comprar dos ruscos d’abelles per provar i avui dia ja en té 150. 
 
–D’on li ve la passió per l’apicultura? 
–Treballava en l’administració pública, un dia em vaig fer mal al peu i vaig estar de baixa durant tres mesos. Volia fer alguna cosa relacionada amb la natura, al principi volia fer formatges de ramat aquí a Andorra. Entre el temps que em demanava la família i la gran inversió de diners que havia d’invertir per a fer el producte viable ho vaig descartar. Finalment, em vaig decantar per les abelles, vaig buscar per internet el que feien i dos mesos després vaig comprar dos ruscos per a provar. Vaig quedar impactat i vaig pensar que havia de fer alguna cosa relacionada amb això.

–Com va néixer Autèntic Abelles? 
–Va néixer progressivament perquè a poc a poc hi havia més abelles i aquestes ocupaven gran part del meu temps, fins a arribar al punt que invertia més temps en elles que en la meva professió. La meva dona em va empènyer a crear l’empresa i d’això ja fa quatre o cinc anys. 

–Quin és el procés de la creació de la mel?
–Són les abelles qui tenen el secret, ja que són elles les que treballen amb les flors. Com més flors hi ha, més salut tenen. Elles treballen sobre les plantes i creen la mel. Nosaltres el que fem és cuidar la seva salut, vigilem que no tinguin malalties. La funció i la necessitat de les abelles és produir mel i nosaltres les cuidem i esperem que arribi la mel. Una vegada arriba, la guardem intacte. 

–Com va sorgir la idea d’elaborar hidromels? 
–Jo ja fa molts anys que sé tots els productes que vull anar desenvolupant. Amb els hidromels hi havia un projecte i ens vam trobar a un mercat d’Andorra, just abans de la pandèmia, amb una persona que es diu Heiko i que és un mestre cerveser. Li vaig dir tot el que fèiem, li vaig fer el tractament i va ser ell qui em va proposar de fer hidromels. Vam col·laborar i junts vam fer un hidromel cassolà. Després vam parlar amb una persona que té un local adaptat per a la fabricació de begudes alcohòliques i a partir d’allà vam començar a produir. 

–Quins tipus hi ha? 
–Fa dos anys vam començar a produir el primer hidromel pur i va tenir una resposta molt bona per part de la gent. De fet, el vam presentar a un concurs internacional de Polònia el passat mes de gener i vam aconseguir medalla de bronze. L’hidromel de poma va obtenir medalla de plata al concurs. Des de l’any passat estem treballant el que és la natura, hem treballat cireres, flors de saüc, flor de lila, pomes i maduixes. El que fem és recollir o comprar en el cas de les maduixes, les fem maridar amb les flors i creem les begudes alcohòliques. Hem tingut fins a nou varietats.

–Com se sent quan li entreguen un premi fruit del seu treball?
–És un reconeixement que significa que estàs fent un bon camí. És important tenir el cap fred, però és un indicatiu per a seguir en aquesta línia, procurar la bona salut de les abelles i treballar els productes correctament.

–Quina resposta ha tingut per part del públic envers la seva proposta?
–A Andorra hi ha alguns productors, però ha tingut molt bona resposta. Al final el més important és estar present. Fa quatre anys que he deixat la meva feina i em dedico 100% a fabricar, a estar amb les abelles, a interactuar amb la gent, anar a les botigues, parlar amb ells, el fet de donar-se a conèixer. Són productes naturals, de bona qualitat que fa que tinguem un ventall de productes i clients diferents.  

–Té previst ampliar el catàleg de productes en el seu negoci?
–Sí, cada any treiem un producte nou i ara estem treballant en el d’aquest any. Normalment el presentem per la fira d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT