PUBLICITAT

Cerni Escalé Conseller general electe i líder de Concòrdia

«Tenim posicions molt diferenciades de DA en urbanisme i inversió estrangera»

Per Alba Cladellas Riera

Cerni Escalé votant, diumenge passat.
Cerni Escalé votant, diumenge passat.

Ahir es van conèixer els resultats de les eleccions i la seva formació va assolir un molt bon resultat entrant com a segona força al Consell General. Com se sent vostè?
Sabem que les persones del país ens han donat una gran responsabilitat, que s'ha de traduir en fer una bona feina al Consell General. Farem oposició de forma generosa, però valenta i clara. Som conscients que una vessant d'aquesta feina és fer contribucions legislatives que siguin positives i que n'hi ha una altra de control de l'acció de govern. Som molt crítics amb la situació actual del país, però al mateix temps constructius i optimistes.

Quines van ser ahir les sensacions del partit?
Al partit estem molt satisfets per la trajectòria que hem tingut durant els vuit mesos de vida de la formació. És un període curt durant el qual hem recorregut una distància gran. El que més ens omple d'orgull és haver fet una campanya centrada en les propostes, coral i pròxima. Defugim tractar a cap altra formació com a enemics, ni tan sols com a rivals. També hem tingut ocasió de posar el model de creixement d'Andorra, que provoca greus repercussions per la qualitat de vida de les persones i sobre el territori, al centre del debat públic.

S'esperaven aquest resultat? I desbancar al PS?
La veritat és que en cap moment fins al dia de les eleccions vam parlar massa sobre el nombre de consellers que obtindríem. L'objectiu sempre va ser centrar tots els esforços en comunicar bé les nostres idees i contrastar-les amb la resta de partits.

A part dels resultats nacionals, van aconseguir la territorial de Sant Julià. Creuen que el votant orfe de Terceravia i Unió Laurediana ha optat per la seva formació?
Estem molt contents del resultat obtingut a Sant Julià, on ens presentàvem amb Desperta Laurèdia com a formació d'àmbit local. L'excel·lent feina feta durant la campanya per part de la nostra candidatura estem segurs que va convèncer a persones d'altres partits per optar pel Pol, la Mari Àngels, l'Anna, la Raquel i l'Ariadna. És difícil saber quins sectors específics s'han posicionat d'una manera determinada durant les eleccions. En tot cas donem les gràcies a cada votant de Concòrdia.

Què espera a Concòrdia a partir d'ara?
La primera missió que tenim és combatre l'oblit del ciutadà després de la cita amb les urnes. Volem orientar la legislatura de Concòrdia d'una forma molt oberta, compartint les nostres propostes a bastament. En aquest sentit, ens agradaria presentar una proposició de Llei marc del benestar, que inclogui objectius i indicadors per Andorra en matèria de protecció del territori, habitatge, energia i mobilitat, entre d'altres.

Ahir Xavier Espot parlava de postures similars amb l'oposició. Com encaren aquesta fita?
Tenim posicions molt diferenciades de DA en qüestions com el model urbanístic del país i la inversió estrangera. Estendrem, però la mà a DA i a la resta de partits per treballar colze a colze en els reptes que afronta Andorra. Les victòries en política ho haurien de ser per totes les parts implicades si parteixen del sentit d'Estat. Això sí, mantindrem en tot moment la nostra independència i ens manifestarem sense embuts.

Quines són les prioritats de Concòrdia en aquesta legislatura?
La prioritat per a Concòrdia serà augmentar la qualitat de vida de les persones del país. En aquest sentit, cal que intervinguem per protegir millor el territori, amb una reserva natural de caràcter natural que l'envolti, cal reduir el preu mitjà del mercat immobiliari mitjançant mesures que limitin la inversió estrangera, i cal bastir un ecosistema d'emprenedoria i valor afegit que complementi la nostra economia. Tot això sense oblidar-nos que la cohesió social i el sentit de poble és el més important que tenim.

Han acabat les eleccions i s'ha donat per finalitzada la campanya de les nacionals i parroquials, com encaren les comunals del pròxim mes de desembre?
Encarem les pròximes eleccions comunals amb ganes de traduir el plantejament nacional del partit en propostes de competència local. Hem parlat molt per exemple de com modificar les lleis urbanístiques i de gestió del territori per tal de protegir millor el país. L'execució d'aquestes normes correspon als comuns i articularem propostes per tal de reforçar els principis de Concòrdia. És un procés que mirem amb moltes ganes i que estem segurs que ens permetrà de continuar reforçant-nos, tant a nivell polític com humà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT