PUBLICITAT

Gerard Riart Organitzador de DYNAFIT ANDORRA SKIMO

«Aquest any hem fet una de les millors edicions de la prova de l’ANDORRA SKIMO»

Per El Periòdic

Imatge del Gerard Riart.
Imatge del Gerard Riart.

Els dies 4 i 5 de març, Andorra va acollir la 7ª cursa DYNAFIT ANDORRA SKIMO. L’organitzador de la cursa, Gerard Riart, ens ha parlat sobre l’evolució d’aquest esport de neu i ha compartit una notícia molt important: aquest any la cursa DYNAFIT ANDORRA SKIMO ha entrat a formar part del Calendari de curses de la International Ski Mountaineering Federation (ISMF) European Series.
ANDORRA SKIMO és una travessa d’esquí de muntanya de llarga distància en format de cursa per equips de 2 o 3 persones. L’objectiu de l’ANDORRA SKIMO és fer la volta a Andorra per etapes fent esquí de muntanya. Per tant, unirà les dues valls i les tres estacions d’esquí del Principat. La cursa comptarà tant amb els millors professionals d’aquest esport, com amb amants i practicants de l’esquí de muntanya, els quals buscaran el seu repte personal.
 
–Com va ser la cursa d’aquest any??
–La d’aquest any ha estat una edició marcada per la bona climatologia i la disputa de les diferents distàncies amb una neu en excel·lents condicions gràcies a les nevades dels darrers dies. Coneguda també com La Travessa dels Refugis, la prova ha congregat prop de 500 esquiadors, molts vinguts de diferents parts d’Europa, en els dos dies de competició. Els participants han pogut recórrer els principals vessants, valls i cims d’Andorra, connectant fins a 10 refugis d’alta muntanya que enllacen la ruta i que fan la volta al país pirinenc. El Refugi de Claror, Perafita, el de l’Illa, el Llac de Montmalús o Rialb han estat alguns dels punts emblemàtics pels quals han passat els esquiadors, amb un màxim de 70 quilòmetres i 5.000 metres positius a la prova més llarga. La competició s’ha desenvolupat en dues etapes el dissabte i el diumenge, depenent de la distància escollida. El dissabte es va disputar la Grandvalira Skimo6, i també la primera etapa de la Naturland Skimo8 i Ordino Arcalís Skimo10. Per part seva, diumenge s’han celebrat la Viladomat Skimo2 i l’Altitud Sports Skimo 4, a més de la segona etapa de la Naturland Skimo8 i Ordino Arcalís Skimo10. 
El sol ha brillat tot el cap de setmana a Andorra i els esquiadors han pogut gaudir d’una neu perfecta per a l’esquí i això ens ha ajudat a fer una de les millors edicions de la prova. D’aquesta manera, la competició es treu l’espineta de l’edició de l’any anterior, en què va haver de cancel·lar la jornada de dissabte per una meteorologia molt adversa.

–La DYNAFIT ANDORRA SKIMO entra a formar part del Calendari ISMF de curses d’esquí de muntanya per a aquest any. Ara és l’única de les cinc  proves que es disputen a Europa. Què significa això?
–Per nosaltres poder estar al circuit de l’ISMF, és a dir, al circuit internacional, és molt important. És el que buscàvem des de fa anys. Això és un èxit i òbviament, és un pas més per la DINAFIT ANDORRA SKIMO.
Aleshores, aquest circuit és l’única prova a Europa (la resta ja s’ha fet o es farà al Japó, al Canadà i a Corea). Es tracta d’un nou circuit creat per la federació internacional per distingir les millors curses d’Europa i del món, així com els circuits més bonics i ben organitzats. Aquells que es diu que s’han de fer almenys un cop a la vida.

Per a nosaltres és un orgull i una satisfacció formar part d’aquest calendari internacional. És la primera vegada que hi participem i és molt important. Ara podrem anar creixent internacionalment.

Aquestes proves es consideren les millors proves de tots els països. Es realitzen totalment fora pista. El circuit de la Copa del Món està molt integrat, algunes curses tenen lloc a les pistes de les estacions d’esquí (com, per exemple, a Arinsal). Però, la nostra prova té lloc més fora de pistes, és molt més salvatge. Es tracta d’un recorregut de 70 km. Sortim de Naturland fins a arribar a Grau Roig. Després anem de Grau Roig cap a Arcalís, gairebé fem la volta al país per un terreny desconegut per tal de descobrir una altra Andorra, una Andorra més d’alta muntanya.

–Fa molts anys que és un dels organitzadors d’aquest esdeveniment. Com a bon expert, expliqui’ns l’evolució d’aquest esport. Com va començar tot? I com es desenvoluparà la prova aquest any?
–Aquest esport ha canviat moltíssim. Ara tenim més professionals, el gènere femení ha augmentat molt (aquest any quasi el 30% dels participants són dones). Als pròxims jocs Olímpics, la SKIMO serà una disciplina de ple dret.

–És difícil organitzar un esdeveniment així?
–I tant, no és fàcil… Sempre m’agrada donar les gràcies als voluntaris. Són 150 persones que es queden uns dies abans a dormir als refugis que hi ha a la muntanya per ajudar-nos amb l’organització. També la Creu Roja, els bombers i protecció civil ens ajuden a tirar endavant aquesta complexa prova. Tot és molt complicat, ja que amb les condicions ambientals que hi ha a l’hivern hi pot haver allaus a les zones verges i la seva ajuda és molt necessària.


Doncs, moltes gràcies a tots vosaltres per la vostra col·laboració!

PUBLICITAT
PUBLICITAT