PUBLICITAT

Toni Balastegui Arqueòleg

«Manca una política perquè la gent accedeixi a troballes de jaciments»

Per Pol Forcada Quevedo

Toni Balastegui.
Toni Balastegui.

El Toni Balastegui va néixer a Andorra fa 22 anys. Després de cursar els estudis obligatoris, va decidir anar a Lleida per fer Història. Ara, es troba realitzant en un màster d’Arqueologia a la Universitat de Sevilla.
 
–Per què arqueologia?
–Perquè des de petit sempre m’han atret les coses relacionades amb aquesta disciplina. Al principi va ser sobretot amb les pel·lícules estil Indiana Jones, amb egipcis, aventures i tot això, i els meus pares sempre em compraven llibres d’arqueologia i història. Aquest interès va anar augmentant i cada cop em cridava més l’atenció saber com vivien les societats humanes passades i què feien. Al final, tot això, va ser el que em va portar a estudiar la carrera d’Història i posteriorment fer el màster d’Arqueologia, i cada cop m’està agradant més. Així que m’estic reafirmant amb la meva vocació (riu). 

–Què li va cridar l’atenció per decidir que s’hi volia dedicar plenament?
–A partir de l’ESO, ja que vaig començar a fer assignatures més humanístiques tipus llatí, cultura clàssica, història, etc. I a partir de llavors vaig prendre la decisió, en part també perquè ja tenia més informació sobre què implicava estudiar aquestes disciplines i veia que era el que m’agradava i que tenia facilitat per fer-ho. 

–Sempre es parla dels arqueòlegs, però en què consisteix exactament la seva feina?
–Un arqueòleg és un professional multidisciplinari, és a dir, té uns objectius molt clars, però a la vegada ha d’estudiar moltes coses perquè són dues branques que es basen en moltes altres. Llavors l’objectiu principal de la seva feina és conèixer el mode de vida de les societats passades: la cultura, la política, l’economia... Per dir-ho millor, entendre la societat actual a partir de les passades. Si no entens com vivien els avantpassats no pots entendre com vivim avui dia.

–I com és el seu dia a dia en una excavació?
–Aixecar-se a les 07.00 hores per una més tard anar al jaciment a treballar: excavar, fer fotografies, cotes i tot això fins a les 13.00 hores, que és quan comença a fer més calor. Després a les 17.00 tornem i estem fins a les 20.00 hores. 

–Tot i estar centrat en el màster, està treballant actualment en algun jaciment?
–Ara mateix no, però dins el màster tenim projectada una excavació que fem a Santiponce (una localitat de la província de Sevilla), on primer anem amb un contracte de pràctiques i després amb un temporal de tres o quatre mesos.

–La feina d’arqueòleg té sortida al Principat?
–Depèn de com s’enfoqui. Jo crec que sí en té, però per la feina que falta fer. És a dir, pel que fa a l’excavació, tècnicament parlant, ja està tot enllestit, tot i això, manca molta feina de publicació del que s’ha trobat, investigar-ho i fer una política cultural, més que res per fer accessible al públic les troballes dels jaciments.

PUBLICITAT
PUBLICITAT