PUBLICITAT

Alda Babi Judoka

«Quan em van seleccionar tenia molt clar que volia l’or»

Per David Sansaloni

Babi amb la medalla d'or aconseguida a Luxemburg.
Babi amb la medalla d'or aconseguida a Luxemburg.

Alda Babi és judoka de la Federació Andorrana de Judo (Fandjudo), i el passat cap de setmana va obtenir el resultat més destacat de la delegació tricolor a l’Europeu de Petits Estats que va tenir lloc a Luxemburg. Babi es va fer amb la medalla d’or en la categoria de -52 kg, fent sonar l’himne d’Andorra en aquesta competició internacional. L’or de la judoka va ser una de les sis medalles que va assolir la delegació andorrana.

 


 
–Com comença la seva relació amb el judo?
–Vaig començar als quatre anys, ben petita. El judo era una de les activitats que es feien a Ordino, el meu poble, i la meva mare ens va animar, ja que mai està de més aprendre a defensar-nos. A poc a poc, ja en l’edat adolescent, em va anar fascinant el tema de la competició, i a partir d’aquest moment va ser quan més em vaig enganxar.

 

–Com definiria aquest esport?
–És com un estil de vida. Aquest esport sempre m’ha marcat el camí a seguir i m’ha ajudat en el meu dia a dia. El judo ha sigut una guia i m’ha salvat moltes vegades, de no saber com continuar en certs moments, i ara, per exemple, que estic a Lituània, m’ha ajudat moltíssim. A banda de les experiències i gent que he pogut conèixer en les diferents competicions. Estic molt agraïda al judo.

 

–Van competir a l’Europeu dels Petits Estats a Luxemburg. Com va anar?
–Va ser la primera edició d’aquest campionat i va servir de preparació pels que seran els Jocs dels Petits Estats de Malta 2023. Vam veure nivells de tota mena, des de gent que està a l’elit fins a altres amb el nostre nivell o que inclús estan començant a competir ara. Sabíem que, tot i haver-hi favorits, en el judo pot passar qualsevol cosa i el balanç ha sigut molt positiu.

 

 

–I vostè es va endur la medalla d’or.
–Feia temps que veníem preparant la competició i, personalment, em feia molta il·lusió participar-hi. No sabia si finalment podria competir, i quan em van seleccionar tenia l’objectiu molt clar: fer podi i, si es donés l’oportunitat, aconseguir l’or. Era una oportunitat per veure on estic i també per saber si tinc possibilitats d’estar a Malta.

 


–Podem dir ja si estarà a Malta 2023?
–La federació, juntament amb el Comitè Olímpic Andorrà, han establert les mínimes per poder participar, i en el meu cas estaria al 50%. Em faltaria un nou resultat en una altra competició. Tot i això, les classificacions també dependran de les negociacions entre les dues entitats, però ja estic mirant on puc competir, a veure si la distància m’ho permet.

 

–L’objectiu serà aquest, no?
–Com a una de les veteranes de l’equip la meva intenció era acabar amb la meva carrera esportiva a Andorra 2021. En ajornar-se, em va costar molt d’assimilar, ja que la pandèmia va trastocar el meu somni de posar punt final al meu país. Ara, quan em diuen Andorra 2025 ho veig molt lluny, tot i que ja queda menys. No tinc res decidit i aniré any a any. Si arribo, perfecte, i si no al davant tenim una cita més pròxima, a Malta. 

 

Va aconseguir la medalla d’or a l’Europeu de Petits Estats que van tenir lloc a Luxemburg.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT