Toni Fernández Músic
«Som un conjunt d’influències musicals unides en un únic so»
El Toni Fernández va néixer a Escaldes-Engordany i ja des de ben petit els seus pares l’estimulaven amb discs de música, moment en què va descobrir la seva preferència per la guitarra elèctrica. Tot i això, va estudiar piano al conservatori d’Andorra la Vella i, posteriorment, va cursar el grau superior de guitarra al Taller de Músics de Barcelona.
–Vostè és l’embrió de The Smart Shallows, oi?
–En un primer moment, tan sols havíem de dur a terme una sola actuació per un acte administrat per l’Organització Nacional de Cecs d’Espanya (ONCE), però la gent ens va rebre amb tant d’entusiasme que em van empentar a tirar endavant el projecte i ens vam formar com a grup musical des de principis d’abril de l’any passat.
–Llavors és el guitarrista del grup.
–A The Smart Shallows, sí. Malgrat això, també toco el baix i el contrabaix quan em truquen d’alguna banda perquè és una figura bastant demandada en els grups. Tocar més d’un instrument m’ajuda a tenir un recorregut que em caracteritza com a instrumentista i no m’encasella en un sol element.
–Quina és la seva major influència musical?
–Som 10 integrants al grup i cadascú té les seves pròpies referències. A tots ens agrada el funky com a gènere, però en definitiva som un conjunt d’influències musicals unides en un únic so. Personalment, diria que Wes Montgomery és un dels meus referents en l’àmbit guitarrístic, encara que en tinc molts més.
–Quin és el valor afegit de la seva actuació?
–Nosaltres fem música des de l’escolta activa i toquem sense el suport visual. Això és una dificultat afegida per a tots els músics, però sobretot per als instruments de vent que estan acostumats a tenir les partitures a mà. Ens sincronitzem des del primer moment. Al llarg dels concerts ens dediquem a escoltar-nos i a quadrar la nostra actuació amb la finalitat d’oferir als espectadors un producte musical compacte.
–Ens podria explicar els gèneres musicals que sonen en els concerts?
–Duem a terme un repertori de versions de diferents èpoques, passant des dels anys 70 i els 80 fins a l’actualitat. Versionem a la nostra manera sempre respectant el component del funky en totes les peces, però hem escollit diverses figures com Dua Lipa, Alicia Keys i els Bee Gees, entre altres. Fem propostes individuals sobre els artistes que ens agraden a tots i els posem en comú per a la seva interpretació.
–Té alguna creació pròpia?
–De moment no. Tot i això, ho hem parlat entre tots els integrants, però primer ens volem donar a conèixer mitjançant les versions. Pel que fa al concert de dissabte, serà molt especial per a mi, ja que l’Auditori Nacional, el lloc on vaig estudiar i em va veure créixer, ara, acollirà el meu projecte musical de manera professional.