PUBLICITAT

Josefina Soffia Cofundadora i guia de Be Forest

«Els humans ens sentim millor al bosc perquè és d’on provenim»

Per Àlex Pont

Josefina Soffia.
Josefina Soffia.

Originària de Xile, la Josefina Soffia va aterrar al Principat fa set anys. Primer va treballar de monitora d’esquí, malgrat que la seva formació professional gira al voltant de la docència. La seva vocació per l’ensenyament i les activitats a l’aire lliure van propiciar l’impuls de Be Forest, un projecte de contacte amb la naturalesa que neix com una alternativa a les tradicionals activitats esportives.

–Per què va sorgir Be Forest?
–El meu marit i jo, que en som els fundadors, vam observar a través del contacte amb els visitants provinents de les ciutats que la gent acudeix al Principat buscant natura i desestressar-se, però no sempre ho aconsegueixen per la via de l’esport perquè també suposa una molèstia: les cues pel lloguer de l’equipament, el desplaçament a les zones d’activitat i el nerviosisme familiar, entre altres. Llavors, vam decidir crear una alternativa no tan centrada en el moviment físic sinó en la percepció natural.

–En què consisteix una experiència de bosc?
–Volem que les persones vinguin a deixar anar les preocupacions d’una manera relaxada i recreativa durant tres hores. És un servei exclusiu orientat a persones de totes les edats amb un escenari natural en què l’usuari connectarà amb la naturalesa amb tots els sentits de manera guiada. Per una banda, la descontaminació acústica i olfactiva, en contraposició a la contaminació dels centres urbans, i també l’estimulació del tacte amb elements naturals. En definitiva, un recorregut contemplatiu per anar més a poc a poc.

–Quins beneficis aporta?
–Els beneficis del contacte amb la naturalesa són molt amplis. Els humans ens sentim millor al bosc perquè és d’on provenim. Tot té a veure amb la regulació de la pressió sanguínia, el fòsfor, el cortisol i l’afavoriment del son. Hi ha nombrosos estudis científics que ho suporten i ho recomanen.

–Aquesta activitat té alguna cosa a veure amb la cultura japonesa?
–El significat real del bany té a veure amb el concepte japonès Shinrin-Yoku, que literalment significa introducció a l’atmosfera dels boscos. Té un recorregut històric, ja que van constatar mitjançant assajos d’estades als entorns feréstecs que les persones que estan en contacte directe amb la naturalesa viuen més anys.

–Quin és el balanç del primer estiu?
–Estem molt contents i la gent ha tingut una rebuda bastant bona. En el moment en què vam observar que alguns visitants catalans feien dues hores de camí expressament per a fer un bany de bosc ens vam motivar encara més.

–A qui més va orientada aquesta experiència?
–Al desembre presentarem una nova activitat pels petits sobre la recerca del tió i també estem impulsant un projecte social amb dones víctimes de violència de gènere per augmentar el seu benestar i donar eines d’autocura, juntament amb projectes escolars de medi ambient i educació emocional. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT