PUBLICITAT

Edu Gasol Analista de futbol

«El debat és positiu perquè ens fa pensar, no sempre tinc la raó»

Per Albert Belis

Edu Gasol.
Edu Gasol.

Amb 32 anys i després de passar per equips de l’Índia i Bahrain, és analista futbolístic a l’FC Andorra des de fa un any, i a la selecció absoluta fa d’entrenador de porters. És llicenciat en Inefc, té un màster en direcció esportiva i compta amb la màxima titulació d’entrenador de futbol.

–Què és un analista?
–És la persona que observa normalment a través del vídeo amb l’objectiu d’obtenir una informació d’un equip o d’un jugador o un entrenament per poder determinar quines coses s’estan fent bé i quines malament.

–Això deuen ser moltes hores davant la pantalla consumint futbol?
–Clar, sí. Per exemple, per analitzar un equip rival has de mirar entre tres i cinc partits complets, a banda d’altres aspectes concrets.

–S’ha de ser un malalt del futbol, oi?
–Sempre m’ha interessat tot el que va relacionat amb el joc. Un analista és molt important, perquè és la persona que està sempre al darrere de l’entrenador i que fa aquesta feina fosca amb la finalitat de donar una informació que cal per plantejar el partit.

–Està en un segon pla és agraït?
–Hi ha analistes que volen tenir la seva dosi de protagonisme. En canvi, el que ha de fer és tot el contrari, ha de saber que el seu rol és no sortir, però fer una feina que permeti trobar la millor solució. M’agrada no ser el focus d’atenció i que es valori la meva tasca.

–Tot i això, em diuen que és molt expressiu a la graderia durant els partits?
–Són aquells moments de tensió. Com que ho miro des d’un pla diferent, més alt, des d’on pots veure millor el que està passant, és important que ho transmetem com més aviat millor a la banqueta perquè prenguin la decisió encertada en el moment idoni. A més, sovint no saps si la informació que vols donar està arribant correctament. Els petits detalls poden marcar el resultat d’un partit. 

–Quan li passa l’informe al tècnic, li fa cas?
–Normalment sí. L’important no és el que puc veure, sinó el que li puc facilitar. Hem d’intentar veure un futbol bastant similar i per això hem de tenir confiança mútua.

–Sovint hi ha debat si no ho veuen igual?
–Una de les claus de l’èxit és generar un debat, ja que no sempre tinc la raó. Sovint presentem un dubte i aquell debat és positiu perquè ens fa pensar, i així la decisió que es pren pot ser més objectiva. El progrés de l’equip al llarg de la temporada s’explica pel fet d’anar corregint petits aspectes sobre la marxa.

–Amb el canvi de categoria, el joc canviarà?
–La idea base serà la mateixa. S’haurà de tenir en compte l’equip rival, ja que estan més treballats i tenen jugadors de qualitat, que amb molt poc et marquen la diferència.

–Li agradaria ser entrenador en el futur?
–Ara com ara no ho tinc present. Pot ser que d'aquí a uns deu anys ho vegi diferent, però ara mateix estic molt còmode en aquest segon pla, sento que es valora la meva feina.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT