PUBLICITAT

Hèctor Romance Director de cinema

«Vull posar davant de la cara de l’espectador l’abús a menors»

Per Albert Belis

Hèctor Romance.
Hèctor Romance.

Està en ple rodatge del curtmetratge 'Quiet' entre Lleida i Andorra, amb un repartiment 100% andorrà, protagonitzat pels actors Roger Casamajor i la jove talent de tan sols 9 anys, Laia Valle. Es tracta d’un curt de terror que pretén denunciar els casos d’abusos sexuals a menors.

–Com va el rodatge?
–Primer vam rodar els exteriors i vam tenir la sort que va fer mal temps, amb pluja i boira, que és precisament el que havia somiat quan vaig escriure el guió, perquè si hagués fet bon temps hauria d’haver contractat uns especialistes. També hem rodat en interiors i en un edifici abandonat que era dels militars, on passa el desenllaç de la història. Molt content, perquè estic amb el meu equip de confiança i amb alumnes de l’escola audiovisual de Lleida, que han funcionat molt bé.

–Què vol explicar en aquest curt?
–Després d’'Impacto', que s’apropava una mica al gènere de terror, vaig pensar que en volia fer un que ho fos del tot i que tingués un missatge social potent que pugui arribar a molta gent en l’àmbit internacional. L’abús sexual a menors em sembla molt humiliant, i el pateixen molts nens i nenes arreu del món. El vull posar davant de la cara de l’espectador.

–Creu que sovint fem veure que no existeix o mirem cap a una altra banda?
–Sí, això, i sobretot que els casos queden silenciats. Una vegada, un bon amic em va explicar que n’havia patit i jo no ho sabia. Hi ha molts casos, més dels que ens pensem, que no es coneixen, perquè la víctima no acaba d’entendre la situació, i quan ho entén ja ha prescrit i l’abusador queda impune perquè no se’l pot condemnar.

–Se sent còmode amb el gènere de terror?
–M’està agradant força, perquè el curt té aquesta intriga de no saber el que està passant, que desconcerta l’espectador i també el protagonista. De fet, aquest curt l’estic desenvolupant en un llargmetratge.

–El curt té força suport públic. Suposo que així deu ser més fàcil?
–Ha costat molt, jo també estic assumint un risc important, però estic content amb les ajudes públiques que he aconseguit. Sense tot això hauria estat impossible. Ara bé, he tocat moltes portes privades i no s’han obert.

–Comptar amb Casamajor és un punt fort, oi?
–Ja fa tres anys que el tenia al cap, tot i que no el coneixia en persona. Després ens vam conèixer en un rodatge a Andorra en què jo estava d’ajudant de direcció, i aquí vam fer una bona relació personal fins ara. És un actoràs, no et fa repetir preses, et posa la vida molt fàcil perquè té un caràcter fàcil. I la gran sorpresa és la Laia Valle, que és la nena, amb un grau de maduresa que sorprèn. T’agafa al vol totes les indicacions.

–Un nen pot ser més fàcil que un adult?
–La teoria deia que no rodis mai ni amb animals ni amb nens, però m’estic enduent una grata sorpresa, tot i que vam preparar el text i els gestos prèviament. He treballat amb adults que ha costat més que amb ella.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT